Co zrobić gdy nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie mamy czasu na pieczenie ciasta ;)? Polecam zrobić wafla z masą krówkową oraz powidłami porzeczkowymi. Masa nadaje waflowi słodki posmak, natomiast powidła porzeczkowe idealnie dokładają do całości posmak lekko kwaskowaty co sprawia, że takie wafle są po prostu wyśmienite! 😉 Przepis jest banalnie prosty dlatego każdy spokojnie jest w stanie takowy zrobić. Do przygotowania wafla potrzebujemy 3 składników, które kupimy bez problemu w osiedlowym sklepiku lub praktycznie każdym supermarkecie.
Składniki na wafle:
- opakowanie wafli
- 1 puszka (450-500g) masy KAJMAK o smaku krówkowym
- 1 słoik powideł porzeczkowych lub inny dowolnie smak (najlepiej lekko kwaskowaty)
Instrukcja przygotowania wafla:
- Pierwszy płat wafla smarujemy powidłami porzeczkowymi i na wierzch przykładamy je drugim płatem wafla.
- Następnie 2 i 3 płat wafla smarujemy masą kajmakową i na wierzch przykładamy kolejnym płatem wafla.
- Ostatnią warstwą będą ponownie konfitury porzeczkowe, które przykrywamy ostatnim płatem wafla.
- Odstawiamy przygotowany wafel na stole i przygniatamy go czymś ciężkim np stołkiem lub szeroki garnek z odrobiną wody (myślę że 500-1000g obciążenia wystarczy) do momentu aż całość się trwale połączy.
Smacznego!
Czas przygotowania: 5–10 min
Zdjęcia