Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedna z moich ulubionych tradycyjnych potraw staropolskich. Bardzo proste w przygotowaniu i zarazem wyśmienite w smaku. Pierogi ruskie są idealnym pomysłem na smaczny obiad dla całej rodziny. Z poniższego przepisu można ulepić około 100 pierogów (kwestia jak duże będziemy lepić). 

Składniki na pierogi ruskie:

  • 600g mąki pszennej
  • 1kg ziemniaków
  • 400g twarogu (2 kostki)
  • 400ml ciepłej przygotowanej wody
  • 2 cebule
  • masło
  • olej
  • sól i pieprz

Instrukcja przyrządzenia/przygotowania pierogów ruskich

  1. Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle lub oleju do momentu aż się zeszkli.
  3. Ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem i mieszamy z twarogiem oraz z podsmażoną cebulką. Tak przygotowany farsz doprawiamy wedle uznania solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
  4. Do miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy szczyptę soli, po czym całość zalewamy gorącą przygotowaną wodą i dokładnie mieszamy.
  5. Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy przez około 5-10 minut, aż do momentu gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  6. Przygotowane ciasto odstawiamy na około godzinę do miski przykrytej ściereczką.
  7. Kolejnym krokiem będzie rozwałkowanie ciasta na stolnicy i wycięcie dużą filiżanką okręgów. Do każdego okręgu dajemy na środek kulkę z farszu. Następnie do lepienia pierogów można użyć specjalnych maszynek lub ręcznie składać „pieroga” na pół i zawijać brzegi.
  8. Do gotującej się wody dodajemy trochę soli oraz łyżkę oleju i małymi partiami wrzucamy nasze ulepione pierogi. Pierogi powinny być dobre w przeciągu około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody, jednak najlepszym sposobem jest wyciągnięcie jednego i sprawdzenie czy jest dobry.
  9. Ugotowane pierogi ruskie wyciągamy przy pomocy cedzaka.
  10. Pierogi ruskie można podawać z okrasą (tłuszcz i skwarki z boczku) lub z masłem/margaryną.

Smacznego!

Czas przygotowania: 120 min

Zdjęcia

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *