Chrupiące gofry

Gofry są  bardzo dobrą alternatywą na deser dla całej rodziny. Są zrobione ze składników, które używamy codziennie do obiadów czy pieczenia ciast, dlatego też można je wykonać praktycznie od razu bez potrzeby poszukiwania składników w sklepie. Przedstawiam przepis, z którego ja często korzystam. Gofry są smaczne i chrupiące. Do ich przygotowania warto użyć gofrownicy o mocy minimum 1000 wat. Niestety w gofrownicach 700-750 watowych pieczenie gofrów to udręka (niestety sprawdzone doświadczanie… nigdy więcej!). 

Składniki na gofry:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli

Bita śmietana (opcjonalnie):

  • 1 opakowanie śnieżki
  • 1 sszklanka mleka

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego oraz 2 łyżki cukru pudru. Dolewamy 2 szklanki mleka i 1/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła. Na koniec wbijamy 2 żółtka i całość miksujemy aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Do drugiej miski dodajemy białka z 2 jajek i dodajemy szczyptę soli i całość ubijamy na sztywną pianę.

Następnie mikser ustawiamy na najniższy bieg i mieszamy wcześniej przygotowane ciasto dodając powoli ubita pianę z białek. Mieszamy aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Kolejnym krokiem będzie rozgrzanie gofrownicy i posmarowanie jej olejem. Gdy już mamy rozgrzaną gofrownicę, możemy przystąpić do pieczenia gofrów. Zalewamy gofrownicę ciastem i zamykamy ją. Po około 30 sekundach warto przewrócić gofrownicę na drugą stronę, tak aby gofry się równo spiekły. Przyrządzenie 2 gofrów trwa około 2-3 minut jednak warto ten czas dobrać doświadczalnie, ponieważ wszystko zależy od tego jaką mamy gofrownicę (jej moc).

Upieczone gofry podajemy z cukrem pudrem lub bitą śmietaną (ubijamy śnieżkę ze szklaną mleka do uzyskania zwartej konsystencji) i owocami 😉

Czas przygotowania: 30-40 min

Zdjęcia

10 Comments on “Chrupiące gofry”

    1. Chrupiące tak 😉 A czy zawsze wychodzi to również kwestia przede wszystkim samej gofrownicy. Ja mam starą gofrownice jeszcze pamiętającą czasy PRLu i do dziś piecze gofry bez najmniejszego problemu. Na tych z marketu, które mają 700-800 watów to szkoda zachodu, upiecz się upiecze ale trwa to niemiłosiernie długo i efektu chrupkości też raczej się nie zazna.

        1. Witam
          Kupiłam miesiąc temu w sklepie Euro AGD RTV
          gofrownice za 130 zł mocy 1200 w cecótec. Gofry robiłam już z kilku przepisów i zawsze wychodzą super chrupkie i pyszne.

  1. Uwielbiam gofry, ale nigdy mi nie wychodzą jak te z budek z goframi. Może na tym przepisie będą bardziej chrupiące. Często mam problem z tym że powstaje w moich zakalec, ale może to wina gofrownicy.

  2. Wyglądają bajecznie, uwielbiam takie gofry. Choć nie powinno się ich jeść za często bo trochę tuczą to jednak smakują super :-D. Postaram się dzisiaj wypróbować ten przepis. Mam nadzieję że mi wyjdą, bo nie zawsze każde im się udają. Samemu robię też gofry chrupiące ale jak ciasto naleśnikowe – bardzo podobne.

Skomentuj Anna 23 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *