Sezon na jabłka czas zacząć. Przedstawiam przepis na prostę i zarazem bardzo smaczne ciasto z połówkami jabłek. Ciasto składa się tylko z 5 składników. Można je wykonać i podać w postaci bardzo słodkiej lub lekko kwaskowatej lub mniej słodkiej (kwestia jakie mamy jabłka. Aby ciasto było słodkie należy dodać 1 szklankę cukru lub/i polać je polewą lukrową ew cukrem pudrem. Ja osobiście wolę opcję pierwszą czyli bez dodatkowego cukru a jedynie z cukrami zawartymi w samych jabłkach. Moim zdaniem taka wersja jest smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza 😉
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 1 i 1/2 opakowania serka homogenizowanego ( każdy o pojemności 150 gram)
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7-8 jabłek
Opcjonalnie:
- 1 szklanka cukru pudru (jeżeli chcemy uzyskać bardzo słodkie ciasto)
- Lukier (3-4 łyżki schłodzonej śmietany 30% oraz 3/4 szklanki cukru pudru)
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Na stolnicę wysypujemy 3 i 1/2 szklanki mąki, dodajemy 1 i 1/2 kostki margaryny (margaryna w temperaturze pokojowej). 1 i 1/2 opakowania serka homogenizowanego oraz 3 łyżeczki proszku do pieczenia i wszystkie składniki ze sobą mieszamy (zagniatamy ciasto).
- Następnie nasze ciasto dzielimy na dwie części.
- Pierwszą część rozwałkowujemy i wykładamy na naszą blaszkę.
- Obieramy 7-8 jabłek i przekrajamy je na połówki oraz wycinamy z nich gniazda nasieniowe. Następnie nasze połówki jabłek wykładamy na wierzch wcześniej ułożonego na blaszce ciasta grz bietem do góry.
- Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie drugiej połowy ciasta i nałożenie jej na górę naszego ciasta tak aby połowki jabłek zostały przykryte.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę (do momoentu aż ciasto się zarumieni) w około 180 stopniach.
- Ciasto możemy podać również z lukrem do tego celu należy ubić 3-4 łyżki schłodzonej śmietany 30% oraz 3/4 szklanki cukru pudru. Taką masą smarujemy wierzch naszego ciasta.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Jaki serek najlepszy?
My kupujemy serek homogenizowany z OSM Siedlce taki 150 gramowy.
tyle margaryny tłuste
Ciasto w smaku nie jest tłuste, proszę spróbować i się przekonać 🙂
Czy można wykorzystać ciasto francuskie?
Powiem szczerze że nie robiłam nigdy tej wersji ciasta z ciastem francuskim, jeśli Pani chce, może próbować :).
Pozdrawiam, Kasia.
Na jaki rozmiar foremki został podany przepis?
40×26 cm 🙂
Placek udał się osobie, która w ogóle nie piecze! Czy zamiast margaryny można użyć masła?
cieszę się ! :).
Można zamienić margarynę na masło trzeba tylko trzymać się podanej gramatury i pamiętać że przeważnie kostka margaryny ma 250 gram a masła 200 gram 🙂
Bardzo cenna uwaga, bo wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy. Pozdrawiam 😊
A robiła Pai z innywmi owocami- Ciekawi mnie czy truskawki dałyby radę
nie robiłam z innymi owocami, aczkolwiek można spróbować 🙂