Lato to najlepszy czas na uzupełnienie naszych zimowych zapasów. Obecnie rozpoczyna się dobry okres na zamarynowanie papryki. Papryka według tego przepisu jest przygotowywana w moim domu od lat. Idealnie nadaje się do każdego obiadu oraz jako dodatek do kolacji.
Składniki:
- około 3 kg papryki
- 7 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- olej
- ziele angielskie
- ziarna czarnego pieprzu
- gorczyca
Przygotowanie:
- Paprykę dokładnie myjemy i kroimi na plastry oraz wycinamy gniazda nasienne.
- Aby zrobić zalewę do garnka wlewamy 7 szklanek wody, 1 szklankę octu, oraz dodajemy 4 łyżki cukru i 2 łyzki soli. Całość gotujemy i dokładnie mieszamy aby cukier i sól się dokładnie rozpuściła.
- Do umytych i wyparzonych słoików wrzucamy po 3 ziarna ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu i około pół łyżeczki gorczycy.
- Następnie wkładamy w miarę ciasno nasza pokrojoną paprykę.
- Słoiki z papryką zalewamy naszą wczesniej przygotowaną zalewą i dodajemy po łyżeczce oleju.
- Słoiki z papryką pasteryzujemy przez około 10-12 minut.
- Tak przygotowane słoiki odstaswiamy do piwnicy 😉
Gotowe! 😉
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190702_171610.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190702_171618_1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190702_171627.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190702_171651.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190702_171706.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)