Ciasto z połówkami jabłek

Sezon na jabłka czas zacząć. Przedstawiam przepis na prostę i zarazem bardzo smaczne ciasto z połówkami jabłek. Ciasto składa się tylko z 5 składników. Można je wykonać i podać w postaci bardzo słodkiej lub lekko kwaskowatej lub mniej słodkiej (kwestia jakie mamy jabłka. Aby ciasto było słodkie należy dodać 1 szklankę cukru lub/i polać je polewą lukrową ew cukrem pudrem. Ja osobiście wolę opcję pierwszą czyli bez dodatkowego cukru a jedynie z cukrami zawartymi w samych jabłkach. Moim zdaniem taka wersja jest smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza 😉

Składniki:

  • 1 i 1/2 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 opakowania serka homogenizowanego ( każdy o pojemności 150 gram)
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7-8 jabłek

Opcjonalnie:

  • 1 szklanka cukru pudru (jeżeli chcemy uzyskać bardzo słodkie ciasto)
  • Lukier (3-4 łyżki schłodzonej śmietany 30% oraz 3/4 szklanki cukru pudru)

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypujemy 3 i 1/2 szklanki mąki, dodajemy 1 i 1/2 kostki margaryny (margaryna w temperaturze pokojowej). 1 i 1/2 opakowania serka homogenizowanego oraz 3 łyżeczki proszku do pieczenia i wszystkie składniki ze sobą mieszamy (zagniatamy ciasto).
  2. Następnie nasze ciasto dzielimy na dwie części.
  3. Pierwszą część rozwałkowujemy i wykładamy na naszą blaszkę.
  4. Obieramy 7-8 jabłek i przekrajamy je na połówki oraz wycinamy z nich gniazda nasieniowe. Następnie nasze połówki jabłek wykładamy na wierzch wcześniej ułożonego na blaszce ciasta grz bietem do góry.
  5. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie drugiej połowy ciasta i nałożenie jej na górę naszego ciasta tak aby połowki jabłek zostały przykryte.
  6. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę (do momoentu aż ciasto się zarumieni) w około 180 stopniach.
  7. Ciasto możemy podać również z lukrem do tego celu należy ubić 3-4 łyżki schłodzonej śmietany 30% oraz 3/4 szklanki cukru pudru. Taką masą smarujemy wierzch naszego ciasta.

Zdjęcia

13 Comments on “Ciasto z połówkami jabłek”

    1. Powiem szczerze że nie robiłam nigdy tej wersji ciasta z ciastem francuskim, jeśli Pani chce, może próbować :).
      Pozdrawiam, Kasia.

  1. Placek udał się osobie, która w ogóle nie piecze! Czy zamiast margaryny można użyć masła?

    1. cieszę się ! :).
      Można zamienić margarynę na masło trzeba tylko trzymać się podanej gramatury i pamiętać że przeważnie kostka margaryny ma 250 gram a masła 200 gram 🙂

Skomentuj grażyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *