Smaczny duet to ciasto pod, którego nazwą kryje się idealne połączenie masy twarogowej z masą makową. Jedno z lepszych ciast z makiem, jakie jadłem. Idealnie nadaje się do kawy jak i na Święta czy inne okazje. Stosunkowo proste w przygotowaniu więc powinno się udać każdemu 😉
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki śmietany
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 350 g mąki pszennej
- 350 g twarogu
- 150 g cukru
- 1/2 kostki masła
- 6 jajek
- cukier wanilinowy
Pozostałe:
- puszka masy makowej
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Do miski lub na stolnicę wsypujemy 200g mąki tortowej, 50 g cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany oraz pół kostki masła (najlepiej aby było w temperaturze pokojowej i podzielone na mniejsze kawałki). Całość zagniatamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto wykładamy do blaszki i wypiekamy przez około 10 minut w temp 190 stopni. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie masę makową z puszki.
- W kolejnym kroku musimy zrobić masę serową. W tym celu ucieramy twaróg z cukrem, mąką pszenną, cukrem wanilinowym, masłem, żółtkami z jajek oraz pianą z białek (należy ją wcześniej ubić na sztywno).
- Tak przygotowaną masę wykładamy na masę makową.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut do momentu zarumienienia się jego wierzchniej warstwy.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Jaki rozmiar blaszki?
Z tego co pamiętam 37×24 cm
Nie widze ukrojonego ciasta jak wyglada ile maku ile sera?
Tu chodzi o kostkę twarogu tak? Nie taki sernikowy zmielony?
zwykły zmielony lub z wiaderka 🙂