Smaczny duet

Smaczny duet to ciasto pod, którego nazwą kryje się idealne połączenie masy twarogowej z masą makową. Jedno z lepszych ciast z makiem, jakie jadłem. Idealnie nadaje się do kawy jak i na Święta czy inne okazje. Stosunkowo proste w przygotowaniu więc powinno się udać każdemu 😉

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 350 g mąki pszennej
  • 350 g twarogu
  • 150 g cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 6 jajek
  • cukier wanilinowy

Pozostałe:

  • puszka masy makowej

Przygotowanie:

  1. Do miski lub na stolnicę wsypujemy 200g mąki tortowej, 50 g cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany oraz pół kostki masła (najlepiej aby było w temperaturze pokojowej i podzielone na mniejsze kawałki). Całość zagniatamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Ciasto wykładamy do blaszki i wypiekamy przez około 10 minut w temp 190 stopni. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie masę makową z puszki.
  3. W kolejnym kroku musimy zrobić masę serową. W tym celu ucieramy twaróg z cukrem, mąką pszenną, cukrem wanilinowym, masłem, żółtkami z jajek oraz pianą z białek (należy ją wcześniej ubić na sztywno).
  4. Tak przygotowaną masę wykładamy na masę makową.
  5. Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut do momentu zarumienienia się jego wierzchniej warstwy.

Zdjęcia

5 Comments on “Smaczny duet”

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *