Drożdżówki z jeżynami, które smakują o niebo lepiej niż te pieczone z mrożonego ciasta w naszych kochanych marketach. Są doskonałe zarówno na świeżo jak i na następny dzień. Można je zrobić z dowolnymi owocami, ja wybrałem akurat jeżyny bo dają taki fajny kwaskowaty posmak. Polecam każdemu spróbować wykonać drożdżówki samodzielnie. Warto!
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
 - 3/4 szklanki mleka (najlepiej letnie)
 - 60 g masła
 - 4 łyżki cukru
 - 2 jajka
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 14 g świeżych drożdży
 
oraz:
- 4,5 łyżeczki bułki tartej
 - 1 jajko
 - 1 łyżka mleka
 
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 60 g masła
 - 1 opakowanie cukru wanilinowego
 - 5 łyżek cukru
 
Przygotowanie:
- Mieszamy 2 i 1/4 mąki pszennej z 18 świeżych drożdży. Następnie dodajemy 3/4 szklanki mleka (najlepiej je lekko podgrzać), 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, a także 1 całe jajko i dodatkowo 1 żółtko i całość mieszamy. Pod koniec mieszania dodajemy roztopione masło (60 g) i zagniatamy ciasto, aż do momentu gdy będzie miękkie i elastyczne.
 - Z naszego ciasta formujemy kulę i wkładamy do miski lekko posypanej mąką, a następnie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut.
 - Gdy ciasto już nam wyrośnie ponownie je lekko zagniatamy i dzielimy na 9 części i z każdej formujemy nasze drożdżówki.
 - Później drożdżówki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem w cieple na około 45 minut (ciasta powinny podwoić swoją objętość).
 
- Gdy już nasze ciasta podwoją swoją objętość to dnem szklanki robimy w nich otwór (przyciskając praktycznie do końca blaszki).
 - Następnie do naszego otworu wsypujemy 1/2 łyżeczki bułki tartej i wkładamy jeżyny (tak postępujemy z każdą bułeczką).
 - Czas zrobić kruszonkę. W tym celu mieszamy pół szklanki mąki pszennej z 5 łyżeczkami cukru, 1 opakowaniem cukru wanilinowego oraz z 60 g roztopionego masła. Kruszonkę wyrabiamy między palcami.
 - W kolejnym kroku smarujemy od góry żółtkiem z jajka wszystkie bułeczki i posypujemy kruszonką.
 - Pieczemy przez około 17-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż do momentu zarumienienia się drożdżówek.
 
Zdjęcia




                    
                    
                    
ale pychota!