Ryba w cieście

Ryba w cieście to bardzo fajna alternatywa dla zwykłej smażonej ryby w panierce. Idealnie nadaje się zarówno do frytek jak i opiekanych ziemniaczków lub jako samodzielny obiad z dodatkiem soku z cytryny oraz sosu tatarskiego lub czosnkowego. Prosty i szybki przepis, może nie do końca „fit” ale raz się żyje i czasami można sobie pozwolić na odrobinę przyjemności 😉

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza lub mintaja
  • 100 g mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej roślinny
  • pieprz
  • sól

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  1. Rozmrażamy filety naszej ryby.
  2. Do miski wsypujemy 100 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, a także doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wlewamy pół szklanki mleka i wbijamy 1 jajko.
  3. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do około 175 stopni.
  5. Rozmrożone filety dokładnie osuszamy z wody (np. ręcznikiem papierowym) kroimy na około pół centymetrowe plastry.
  6. Kawałki naszej ryby zanurzamy w misce z ciastem, a następnie wrzucamy do rozgrzanego oleju do momentu uzyskania brązowego koloru (około 1-2 minuty).
  7. Tak usmażone kawałki ryby wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

[wp_ad_camp_5]

Czas przygotowania: min

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *