Pychotka na krakersach jest jednym z tych ciast, które nie wymaga pieczenia i jest proste w wykonaniu. Połączenie słonych krakersów ze słodkim kajmakiem oraz galaretką pozwala uzyskać bardzo fajny smak ciasta. Ciasto idealnie nadaje się na każdą okazję i na pewno zaskoczy nie jednego łasucha 😉
Składniki na masę kokosową:
- 2 szklanki mleka, szklanka o pojemności 250 ml
- 100 gramów masła
- 100 gramów wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
Składniki na masę kajmakową:
- 200 gramów masła
- puszka masy kajmakowej , 400 gramów
Składniki na masę śmietankową:
- 400 ml śmietany kremówki
- 3/4 szklanki soku z czarnej porzeczki lub jabłko-wiśnia typu tymbark
- 1 opakowanie galaretki, u mnie wiśniowej
Dodatkowo:
- 2 i 1/2 opakowania krakersów po 175 gram
Przygotowanie:
- Przygotowanie masy kokosowej: Jedna szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i wiórkami kokosowymi, W międzyczasie do miseczki wlewamy drugą szklankę mleka, dodajemy do niej mąke i skrobie i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając aby powstający gęsty budyń się nie przypalił, po zagotowaniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przykrywamy folią spożywczą na dotyk.
- Gdy masa budyniowa jest już zimna ubijamy miękkie masło na puch, dodając po łyżce kokosowego budyniu.
- Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów, wykładamy i rozprowadzamy masę kokosową.
- Na masie kokosowej wykładamy drugą warstwę krakersów.
- sok porzeczkowy\ wiśniowy przygrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim galaretkę. Zostawiamy aż wystygnie
- Przygotowanie masy kajmakowej: miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kajmaku i miksujemy aż powstanie jednolita masa.
- Masę kajmakowa rozprowadzamy po krakersach i układamy trzecią warstwę krakersów lekko dociskając je do masy.
- Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę i miksujemy krótko do połączenia składników.
- Masę śmietanową wykładamy na krakersy. Po wierzchu posypujemy resztą rozdrobnionych krakersów lekko dociskając je do masy.
- Gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.
Zdjęcia










super deser!