Pychotka na krakersach

Pychotka na krakersach jest jednym z tych ciast, które nie wymaga pieczenia i jest proste w wykonaniu. Połączenie słonych krakersów ze słodkim kajmakiem oraz galaretką pozwala uzyskać bardzo fajny smak ciasta. Ciasto idealnie nadaje się na każdą okazję i na pewno zaskoczy nie jednego łasucha 😉

Składniki na masę kokosową:

  • 2 szklanki mleka, szklanka o pojemności 250 ml
  • 100 gramów masła
  • 100 gramów wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej

Składniki na masę kajmakową:

  • 200 gramów masła
  • puszka masy kajmakowej , 400 gramów

Składniki na masę śmietankową:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki soku z czarnej porzeczki lub jabłko-wiśnia typu tymbark
  • 1 opakowanie galaretki, u mnie wiśniowej

Dodatkowo:

  • 2 i 1/2 opakowania krakersów po 175 gram

Przygotowanie:

  • Przygotowanie masy kokosowej: Jedna szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i wiórkami kokosowymi, W międzyczasie do miseczki wlewamy drugą szklankę mleka, dodajemy do niej mąke i skrobie i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając aby powstający gęsty budyń się nie przypalił, po zagotowaniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przykrywamy folią spożywczą na dotyk.
  • Gdy masa budyniowa jest już zimna ubijamy miękkie masło na puch, dodając po łyżce kokosowego budyniu.
  • Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów, wykładamy i rozprowadzamy masę kokosową.
  • Na masie kokosowej wykładamy drugą warstwę krakersów.
  • sok porzeczkowy\ wiśniowy przygrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim galaretkę. Zostawiamy aż wystygnie
  • Przygotowanie masy kajmakowej: miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kajmaku i miksujemy aż powstanie jednolita masa.
  • Masę kajmakowa rozprowadzamy po krakersach i układamy trzecią warstwę krakersów lekko dociskając je do masy.
  • Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę i miksujemy krótko do połączenia składników.
  • Masę śmietanową wykładamy na krakersy. Po wierzchu posypujemy resztą rozdrobnionych krakersów lekko dociskając je do masy.
  • Gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.

Zdjęcia

One Comment on “Pychotka na krakersach”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *