Na grillu nie może zabraknąć pysznych szaszłyków. Aby nie jeść tylko wieprzowiny dobrą alternatywą są szaszłyki z piersi z kurczaka. Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto więc można je zrobić nawet na spontanicznego grilla. Dodatkowo jeżeli mamy wśród gości wegetarian to można zrobić dla nich szaszłyki z samych grillowanych warzyw i dzięki temu wszyscy będą zadowoleni.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 bakłażan
- 2 papryki
- 2 cebule
- przyprawa do kurczaków
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
- Bakłażan, cebulę oraz paprykę również kroimy na małe kawałki.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i posypujemy przyprawą do kurczaka, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Całość pozostawiamy na 1-2 godziny aby się „przegryzło”.
- Na drewniany szpikulec do szaszłyków (ew metalowe szpikulce do szaszłyków) nabijamy kawałki kurczaka, bakłażanu, cebuli oraz papryki. Kolejność oraz ilość poszczególnych składników dowolna. Dla wegetarian można zrobić szaszłyki tylko z samymi warzywami.
- Tak przygotowane szaszłyki wrzucamy na ruszt grilla i pieczemy do momentu aż kurczak będzie już upieczony.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Sezon grillowy się powoli kończy, niestety – ale kto co swoje zjadł, to jego 🙂 My już mieliśmy w miniony weekend ostatnie grillowanie 🙂