Ciasto witaminka

Ciasto witaminka to fajny pomysł na wykorzystanie pysznych owocowych soków takich jak „Witaminka” lub „Kubuś”. Proste w przygotowaniu i zarazem bardzo fajne w smaku (nie jest strasznie słodkie). Sprawdzi się idealnie na każdą okazję i zaskoczy nie jednego łasucha 😉

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki
  • 1/2 szklanki oleju
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • Sok witaminka bądź Kubuś 900 ml
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 śnieżki
  • 400 ml zimnego mleka
  • 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
  • 1 opakowanie herbatników w czekoladzie

Przygotowanie:

Biszkopt :

  • Ubijamy białka na sztywna pianę, cały czas miksując dodajemy cukier, następnie żółtka oraz olej
  • Do ubitej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę z wyściełanym dnem papierem do pieczenia
  • Ciasto pieczemy w temp 180 stopni przez około 45 min

Składanie ciasta:

  • Rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia
  • Około 600 ml „witaminki” podgrzewamy w garnku, pozostały sok mieszamy z budyniami
  • Następnie dodajemy do gotującego się soku cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje
  • Gorąca masę budyniowa przelewamy na biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia
  • Mleko ubijamy ze śnieżkami, pod koniec dodajemy tężejącą galaretkę, całość chwile miksujemy i wylewamy na przestygniętą masę budyniowa.
  • Całość dekorujemy posypując pokruszonymi herbatnikami i wkładamy do lodówki do schłodzenia

Zdjęcia

3 Comments on “Ciasto witaminka”

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *