Ciasto UFO

To ciasto jest dowodem na to że przy odrobinie kreatywności można zrobić przepyszny deser posiadając w domu trochę ciastek, puszkę napoczętej masy kajmakowej, maślankę i galaretki :).Tanie i łatwe w przygotowaniu ciasto ufo swoją nazwę zawdzięcza zielonej galaretce i delicjom przypominającym w kształcie spodki :). Musicie spróbować ! 🙂 I pamiętajcie OBCY są wśród nas ! 🙂

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 3 agrestowe zielone galaretki
  • 4 cytrynowe galaretki
  • 4 szklanki maślanki naturalnej ( szklanka 250 ml)
  • ok 250 gram ciastek delicji
  • 300 gram masy kajmakowej
  • ok 300 gram herbatników

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • w misce w dwóch szklankach gorącej wody ( 250 ml) rozpuszczamy dwie cytrynowe galaretki i odstawiamy do ostygnięcia
  • w drugiej misce również w dwóch szklankach gorącej wody rozpuszczamy kolejne dwie cytrynowe galaretki i odstawiamy do ostygnięcia,
  • w trzeciej misce rozpuszczamy jedną agrestową galaretkę w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia,
  • w czwartej misce rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe w 3 szklankach gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
  • na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 36×24 cm układamy pierwszą warstwę herbatników,
  • na herbatnikach rozprowadzamy lekko podgrzaną masę kajmakową i przykrywamy drugą warstwą herbatników,
  • do miski lub garnka wlewamy 2 szklanki maślanki następnie mieszając wlewamy jedną miskę z ostudzonymi cytrynowymi galaretkami , całość wylewamy na herbatniki i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia,
  • na zastygłą masę maślankową wylewamy schłodzoną jedną galaretkę agrestową i wstawiamy do lodówki do stężenia,
  • ciastka delicje przekrawamy na pół,
  • w misce mieszamy kolejne 2 szklanki maślanki z pozostałymi galaretkami cytrynowymi i wylewamy na zastygłą galaretkę, gdy masa będzie zastygała wbijamy/układamy w nią pod ukosem ciasteczka i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut aż masa zastygnie,
  • na wierz wylewamy agrestową galaretkę tak aby pokryła ciasteczka i wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki,

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

3 Comments on “Ciasto UFO”

  1. Witam. Mam pytanie. Dlaczego kiedy wylewam tą pierwszą masę maslankową na herbatniki to podnoszą się do góry i masa przepływa na spód .
    Pozdrawiam

    1. Ponieważ masa jest rzadka, dlatego herbatniki wypływają. Proszę następnym razem poczekać aż masa zacznie tężeć i taką gęstniejącą wylać na herbatniki. Wtedy nie powinny wypłynąć.
      Pozdrawiam Serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *