To ciasto jest dowodem na to że przy odrobinie kreatywności można zrobić przepyszny deser posiadając w domu trochę ciastek, puszkę napoczętej masy kajmakowej, maślankę i galaretki :).Tanie i łatwe w przygotowaniu ciasto ufo swoją nazwę zawdzięcza zielonej galaretce i delicjom przypominającym w kształcie spodki :). Musicie spróbować ! 🙂 I pamiętajcie OBCY są wśród nas ! 🙂
Składniki:
- 3 agrestowe zielone galaretki
- 4 cytrynowe galaretki
- 4 szklanki maślanki naturalnej ( szklanka 250 ml)
- ok 250 gram ciastek delicji
- 300 gram masy kajmakowej
- ok 300 gram herbatników
Przygotowanie:
- w misce w dwóch szklankach gorącej wody ( 250 ml) rozpuszczamy dwie cytrynowe galaretki i odstawiamy do ostygnięcia
- w drugiej misce również w dwóch szklankach gorącej wody rozpuszczamy kolejne dwie cytrynowe galaretki i odstawiamy do ostygnięcia,
- w trzeciej misce rozpuszczamy jedną agrestową galaretkę w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia,
- w czwartej misce rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe w 3 szklankach gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
- na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 36×24 cm układamy pierwszą warstwę herbatników,
- na herbatnikach rozprowadzamy lekko podgrzaną masę kajmakową i przykrywamy drugą warstwą herbatników,
- do miski lub garnka wlewamy 2 szklanki maślanki następnie mieszając wlewamy jedną miskę z ostudzonymi cytrynowymi galaretkami , całość wylewamy na herbatniki i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia,
- na zastygłą masę maślankową wylewamy schłodzoną jedną galaretkę agrestową i wstawiamy do lodówki do stężenia,
- ciastka delicje przekrawamy na pół,
- w misce mieszamy kolejne 2 szklanki maślanki z pozostałymi galaretkami cytrynowymi i wylewamy na zastygłą galaretkę, gdy masa będzie zastygała wbijamy/układamy w nią pod ukosem ciasteczka i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut aż masa zastygnie,
- na wierz wylewamy agrestową galaretkę tak aby pokryła ciasteczka i wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki,
Zdjęcia
![](https://i1.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/11/78265058_777589032728990_3056431012826316800_n-scaled.jpg?fit=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/11/77107468_551066385466967_3253300854702211072_n-scaled.jpg?fit=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/11/76747499_528225301062739_3615839258905935872_n-scaled.jpg?fit=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/11/77349038_277909996484032_6841319415703666688_n-1-scaled.jpg?fit=735%2C551&ssl=1)
Witam. Mam pytanie. Dlaczego kiedy wylewam tą pierwszą masę maslankową na herbatniki to podnoszą się do góry i masa przepływa na spód .
Pozdrawiam
Ponieważ masa jest rzadka, dlatego herbatniki wypływają. Proszę następnym razem poczekać aż masa zacznie tężeć i taką gęstniejącą wylać na herbatniki. Wtedy nie powinny wypłynąć.
Pozdrawiam Serdecznie 🙂
Kosmicznie pyszne ciasto <3!