Ciasto budyniowo-jabłkowy duet to wspaniała kompozycja słodko-kwaśnej masy jabłkowej i lekkiej delikatności budyniu. Całość dopełnia pyszna polewa czekoladowa :). Szybkie w przygotowaniu, bardzo łatwe ciasto bez pieczenia które zachwyca swoim smakiem.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 8 dużych jabłek
- 3 galaretki cytrynowe
- 1 lub 2 łyżeczki cynamonu w zależności od smaku jaki chcemy uzyskać
- 400 gram herbatników
- 1 litr mleka
- 3 budynie waniliowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 125 gram margaryny/masła
- tabliczka czekolady lub dowolna polewa czekoladowa
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, następnie zagotowujemy je, gotujemy mieszając 3-4 min. Wyłączamy gaz, wsypujemy galaretki i mieszamy aż galaretki się rozpuszczą,
- na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma 36×24 cm )układamy pierwszą warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy i rozprowadzamy gorąca masę jabłkową, układamy drugą warstwę herbatników,
- w garnku zagotowujemy 800 ml mleka, w 200 ml mleka mieszamy budynie,mąkę, cukier i cukier wanilinowy następnie dodajemy do gotującego się mleka, cały czas mieszając,
- do ugotowanego gorącego budyniu dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę/masło i mieszamy energicznie do połączenia się składników i powstania jednolitej masy,
- masę budyniową wykładamy i rozprowadzamy po herbatnikach, układamy trzecią warstwę herbatników,
- na herbatniki wylewamy rozpuszczoną czekoladę lub polewę czekoladową wg własnego uznania
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
W smaku dobre, tylko ciasteczka na spodzie zrobiły się bardzo mokre i był problem żeby w całości nałożyć 😉 na nastepny raz wyłoże masę jabłkową jak będzie chłodniejsza i ocenie czy tutaj był problem 😉
proszę dać znać czy przełożenie chłodniejszą masą dało lepszy efekt :).
Pozdrawiam :).
Czy można dodać mrożone jabłka? Tylko mam zamrożone w kawałkach takich małych kosteczkach
Można zamiast herbatników dać kruchy spód i będzie ok 👌
Jaka gramatura budyniu?
Standardowa, 40 gram opakowanie 🙂