Prosty i szybki tort okazjonalny

, Prosty  i szybki tort okazjonalny

Przepyszny, prosty i niewymagający wybitnych umiejętności cukierniczych tort który każdy potrafi przygotować :). Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu, zaskoczysz swoich gości i sprawisz bliskim przyjemność 🙂

Składniki:

  • przepis na biszkopt podawałam wcześniej, pod spodem link 🙂
  • https://s9.pl/2019/11/07/idealny-biszkopt-na-tort/
  • 600-660 ml śmietany 30 %( ja użyłam dwóch o pojemności 330 ml)
  • 500 gram serka mascarpone
  • pół szklanki cukru pudru
  • słoik ulubionego dżemu ( u mnie truskawkowy o pojemności 410 gram)
  • owoce lub ulubione dodatki do dekoracji tortu ( ja użyłam żelków i owoców z syropu z puszki)
  • szklanka dobrze zaparzonej herbaty owocowej

Przygotowanie:

  • biszkopt pieczemy wg przepisu,
  • zaparzamy herbatę i odstawiamy do ostygnięcia,
  • do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, całość miksujemy kilka min na wysokich obrotach do sztywnego ubicia,
  • biszkopt rozcinamy na 3 części, pierwszą układamy na paterze, nasączamy lekko przestudzoną herbatą, wykładamy i rozsmarowujemy 1/3 słoika dżemu, wykładamy 1/3 masy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu,
  • powtarzamy dalsze czynności z nasączaniem, dżemem, masą i układamy 3 część biszkoptu, lekko nasączamy, wykładamy dżem i masę, obsmarowujemy brzegi tortu pozostałą masą, dekorujemy wg uznania,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *