Pyszny aromatyczny, ziołowy sos w połączeniu z ulubionym makaronem idealnie sprawdzi się na stole nie tylko mięsnych smakoszy.
Składniki:
- mięso mielone wołowe 400 gram
- 3 średnie papryki ( u mnie czerwona,zółta i zielona)
- 1 mniejsza cukinia
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 passata pomidorowa ( u mnie ziołowa) 700 gram
- 300 gram ulubionego makaronu ( u mnie pene)
- przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn, tymianek, czubryca zielona, bazylia, oregano, zioła prowansalskie,
- oliwa z oliwek
- odrobina mąki żytniej lub pszennej
- obcjonalnie ser do posypania grana padano
Przygotowanie:
- do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przyprawy : sól, pieprz, słodka papryka. Całość dobrze wyrabiamy, formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące.
- kroimy w drobną kostkę cebulę, paprykę oraz cukinię,
- na patelni podsmażamy na oliwie cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
- gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę oraz cukinię, przyprawiamy solą, papryką słodką, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi oraz czubrycą zieloną, całość przykrywamy i smażymy pod przykryciem przez kilka minut,
- do garnka przekładamy nasze warzywa, zalewamy je passatą i dusimy na małym ogniu,
- w międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu,
- na patelni po warzywach na odrobinie oliwy podsmażamy nasze pulpeciki z obu stron, następnie dodajemy do naszego sosu,
- warzywa z pulpecikami gotujemy na małym ogniu ok 15 min często mieszając
- gotowy sos podajemy z makaronem, idealnie smakuje oprószony grana padano lub innym żółtym serem.
Zdjęcia