Wołowe pulpeciki w sosie paprykowo-pomidorowym

Pyszny aromatyczny, ziołowy sos w połączeniu z ulubionym makaronem idealnie sprawdzi się na stole nie tylko mięsnych smakoszy.

Składniki:

  • mięso mielone wołowe 400 gram
  • 3 średnie papryki ( u mnie czerwona,zółta i zielona)
  • 1 mniejsza cukinia
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 passata pomidorowa ( u mnie ziołowa) 700 gram
  • 300 gram ulubionego makaronu ( u mnie pene)
  • przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn, tymianek, czubryca zielona, bazylia, oregano, zioła prowansalskie,
  • oliwa z oliwek
  • odrobina mąki żytniej lub pszennej
  • obcjonalnie ser do posypania grana padano

Przygotowanie:

  • do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przyprawy : sól, pieprz, słodka papryka. Całość dobrze wyrabiamy, formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące.
  • kroimy w drobną kostkę cebulę, paprykę oraz cukinię,
  • na patelni podsmażamy na oliwie cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
  • gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę oraz cukinię, przyprawiamy solą, papryką słodką, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi oraz czubrycą zieloną, całość przykrywamy i smażymy pod przykryciem przez kilka minut,
  • do garnka przekładamy nasze warzywa, zalewamy je passatą i dusimy na małym ogniu,
  • w międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu,
  • na patelni po warzywach na odrobinie oliwy podsmażamy nasze pulpeciki z obu stron, następnie dodajemy do naszego sosu,
  • warzywa z pulpecikami gotujemy na małym ogniu ok 15 min często mieszając
  • gotowy sos podajemy z makaronem, idealnie smakuje oprószony grana padano lub innym żółtym serem.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *