Ciasto jogurtowa tęcza

Ciasto jogurtowa tęcza

Ciasto jogurtowa tęcza to bardzo prosty i efektowny deser. Maślano-ciasteczkowy spód, kwaskowatość jogurtu i słodycz galaretki idealnie do siebie pasują.

Składniki:

  • 300 gram herbatników
  • 150 gram masła
  • 1600 ml jogurtu gęstego greckiego ( u mnie 4 kubki po 400 gram)
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 galaretki cytrynowe

Przygotowanie:

  • w 4 miskach/garnuszkach rozpuszczamy w 2 ( pojemność 240 ml ) szklankach gorącej wody galaretki po kolei w każdej wiśniowe,agrestowe,pomarańczowe i cytrynowe, odstawiamy do ostygnięcia,
  • miksujemy/rozkruszamy herbatniki na drobny pył, łączymy z rozpuszczonym masłem,
  • do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę herbatnikową, rozprowadzamy i ugniatamy po całości blaszki, następnie wstawiamy do lodówki na ok 40 min,
  • do miski przekładam kubek jogurtu 400 gram, do tego mieszając wylewam chłodną galaretkę wiśniową, dokładnie mieszam do połączenia i wylewam na herbatniki, wstawiam do lodówki na ok 30 min do zastygnięcia,
  • gdy masa jogurtowa zastygnie mieszamy kolejne 400 gram jogurtu z galaretkami agrestowymi i wylewamy na warstwę wiśniową, wstawiamy do lodówki na kolejne 20-30 min do momentu zastygnięcia jogurtu,
  • tą samą czynność powtarzamy z galaretkami pomarańczowymi i cytrynowymi,
  • gdy galaretki w oczekiwaniu na połączenie z jogurtem nam stężeją podgrzewamy je delikatnie na ogniu do momentu uzyskania płynnej konsystencji, ale pamiętamy żeby nie były ciepłe w momencie połączenia ich z jogurtem.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *