Ciasto Kasieńka to idealne połączenie kremowej masy budyniowej z pysznym kruchym ciastem. Całość dopełnia słodka warstwa dżemu. Proste ciasto na każdą okazje które zachwyca swoim smakiem. 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 250 gram margaryny lub masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Pozostałe składniki :
- 1600 ml mleka
- 250 gram margaryny bądź masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 budynie śmietankowe
- 1 duży słoik dżemu ( u mnie morelowy)
- 3 łyżeczki żelatyny,
- cukier puder do posypania
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą z części rozwałkowujemy i pieczemy po kolei dwa blaty w blaszce 40×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180 stopni,
- w garnku zagotowujemy 1400 ml mleka, w misce mieszamy pozostałe mleko z budyniami,mąką oraz cukrem, wymieszane budynie wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając,
- do zagotowanego budyniu dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę lub masło, całość dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu i powstania jednolitej masy,
- zagotowany gorący budyń wylewamy do blachy na pierwszy blat kruchego ciasta,
- w rondelku przygrzewamy dżem wraz z żelatyną do całkowitego jej rozpuszczenia ( pamiętajmy aby nie zagotować dżemu ),
- dżem z rozpuszczoną żelatyną rozprowadzamy po budyniu, przykrywamy drugim blatem kruchego ciasta,
- ciasto wstawiamy na noc do lodówki aby stężało,
- Przed podaniem oprószamy ciasto cukrem pudrem
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Ekstra fajnie i bardzo ciekawie to ciasto Kasieńka wygląda ?
Ma minut