Idealnie mięciutki, wilgotny przepyszny piernik przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. To mój ulubiony piernik, zawsze wychodzi, wspaniały na zimowo-świąteczną porę.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 200 gram płynnego miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 125 gram masła lub margaryny
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 czubate łyżki śmietany 12 lub 18 %
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 słoiki powideł śliwkowych
- 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- w misce łączymy mąkę z przyprawą do piernika, cynamonem, sodą, kakao i śmietaną,
- miękkie masło/margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy żółtka,następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z dodatkami i miód,
- białka ubijamy na sztywną pianę,
- delikatnie mieszamy masę z białkami i przelewamy ją do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia,
- piernik pieczemy w temp 180 stopni ok 50-60 min do suchego patyczka, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia,
- wystudzony piernik kroimy na trzy części,
- w rondelku/garnku zagotowujemy powidła, wyłączamy gaz, następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia,
- lekko przestygniętymi powidłami przekładamy piernik,
- na koniec polewamy ciasto ulubiona polewą czekoladową lub rozpuszczona czekoladą.
- ciasto najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki aby ładnie stężało
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Robiłam, nie dla mnie. Dałam dużo mniej cukru i miodu i mniej tych powideł. Zdecydowanie za słodkie. Już lepsze byłyby same powidła albo bez niczego. Jedyny piernik, który uwielbiam to z cukinii i przy nim pozostanę.
Jedni lubią wypieki słodkie a inni mniej 🙂