Ryba po japońsku to przepyszna rybna przystawka która świetnie sprawdzi się na świątecznym stole ale i również będzie bardzo smaczną przekąską na imprezie czy kolacji.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 kg filetów rybnych ( może być mintaj, morszczuk itp.)
- 1 duży słoik ogórków konserwowych
- 1 duży słoik papryki konserwowej
- 4 duże cebule
Składniki na ciasto do panierowania ryby :
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
Składniki na zalewę :
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki octu
- 1 łyżeczka cukru
- ok 1 łyżeczka soli do smaku
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Filety rybne dzielimy np. na dwie części na mniejsze porcje i oprószamy solą,
- ogórki i paprykę kroimy w dość cienkie paski a cebulę w pół plastry,
- Następnie robimy ciasto do panierowania : mąkę i jajka rozklepujemy widelcem dolewając wodę, ( ciasto musi być dość gęste aby oblepiło filety),
- rybę maczamy/panierujemy w cieście i smażymy na patelni rumiano z obu stron,
- Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy połowę pokrojonych warzyw, na warzywa układamy usmażoną rybę którą przykrywamy pozostałą połową warzyw,
- Składniki na zalewę zagotowujemy w garnku i gorącą zalewą polewamy/zalewamy rybę z warzywami,
- naczynie żaroodporne przykrywamy, zostawiamy na całą noc w chłodnym miejscu aby ryba przeszła smakiem zalewy i warzyw,
[wp_ad_camp_5]
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia