Sernik gotowany z masą kajmakową

, Sernik gotowany z masą kajmakową

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu sernik gotowany przekładany herbatnikami i masą kajmakową. Pyszne ciasto bez pieczenia na każdą okazję.

Składniki:

  • 1,5 kg twarogu z wiaderka
  • 6 jajek
  • 300 gram masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • ok 450 gram herbatników
  • 600 gram masy kajmakowej
  • 4,5 opakowania budyni śmietankowych
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie:

  • Na spód blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników,
  • po warstwie herbatników rozprowadzamy 400 gram masy kajmakowej, ( możemy ją wcześniej podgrzać aby się lepiej rozprowadzała), na masę kajmakową układamy druga warstwę herbatników,
  • w misce/rondelku mieszamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym,
  • w zimnym mleku rozpuszczamy budynie
  • w dużym garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy ser z wiaderka, mieszamy i dodajemy jajka z cukrem, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, mieszając zagotowujemy,
  • do gotującej się masy serowej dodajemy przemieszane przed wlaniem mleko z budyniami, cały czas mieszając gotujemy aż masa zgęstnieje
  • na herbatniki wylewamy i rozprowadzamy 2/3 masy serowej,
  • na masę serową układamy 3 warstwę herbatników i rozprowadzamy po niej pozostałą masę serową,
  • na wierzch ciasta układamy 4 warstwę herbatników i rozprowadzamy pozostałą masę kajmakową,
  • ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do stężenia,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *