Łazanki to bardzo proste danie obiadowe lub kolacja które można przyrządzić na wiele sposobów. Moją ulubioną wersją są łazanki z białą kapustą, boczkiem i kiełbasą, polecam spróbować :).
Składniki:
- 200 gram boczku surowego wędzonego
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 250 gram makaronu łazanki lub innego
- 2 średnie cebule
- ok 150 gram kiełbasy
- sól,pieprz,papryka słodka
- opcjonalnie olej do smażenia
Przygotowanie:
- kapustę drobno szatkujemy i gotujemy na miękko w osolonej wodzie, następnie odcedzamy,
- cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę,
- na patelni przesmażamy boczek i kiełbasę, gdy ładnie się przyrumieni przekładamy do naczynia,
- w międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie,
- na wytopionym tłuszczu po boczku podsmażamy cebulkę, ( w razie potrzeby możemy podlać trochę oleju), gdy cebulka ładnie się zeszkli,dodajemy do niej ugotowaną kapustę, boczek i kiełbasę, doprawiamy, solą, pieprzem, papryką i smażymy razem kilka minut często mieszając,
- ugotowany i odcedzony makaron łączymy i mieszamy razem z kapustą i mięsem,
Zdjęcia
Lubię przepisy na takie proste dania! Zawsze można coś pysznego wyczarować w domu 🙂
Zgadzam się z Panem. Gotujemy prosto, smacznie i z tego co akurat mamy w lodówce 🙂