Łazanki z białą kapusta, boczkiem i kiełbasą

, Łazanki z białą kapusta, boczkiem i kiełbasą

Łazanki to bardzo proste danie obiadowe lub kolacja które można przyrządzić na wiele sposobów. Moją ulubioną wersją są łazanki z białą kapustą, boczkiem i kiełbasą, polecam spróbować :).

Składniki:

  • 200 gram boczku surowego wędzonego
  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 250 gram makaronu łazanki lub innego
  • 2 średnie cebule
  • ok 150 gram kiełbasy
  • sól,pieprz,papryka słodka
  • opcjonalnie olej do smażenia

Przygotowanie:

  • kapustę drobno szatkujemy i gotujemy na miękko w osolonej wodzie, następnie odcedzamy,
  • cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę,
  • na patelni przesmażamy boczek i kiełbasę, gdy ładnie się przyrumieni przekładamy do naczynia,
  • w międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie,
  • na wytopionym tłuszczu po boczku podsmażamy cebulkę, ( w razie potrzeby możemy podlać trochę oleju), gdy cebulka ładnie się zeszkli,dodajemy do niej ugotowaną kapustę, boczek i kiełbasę, doprawiamy, solą, pieprzem, papryką i smażymy razem kilka minut często mieszając,
  • ugotowany i odcedzony makaron łączymy i mieszamy razem z kapustą i mięsem,

Zdjęcia

2 Comments on “Łazanki z białą kapusta, boczkiem i kiełbasą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *