Ciasto Milky Way to pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu z mleczną, kremową masą. Istny raj dla łasuchów i wielbicieli czekolady. Proste ciasto na każdą okazje które bardzo szybko znika z patery :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki oleju
- 3 duże łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 3 szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka cukru
- 300 ml mleka 3,2 %
- 375 gram masła lub margaryny ( ja użyłam 250 gram margaryny i 125 gram masła)
- tabliczka czekolady mlecznej 100 gram
- 3 łyżki śmietany 12%
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka,olej. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
- w rondelku podgrzewamy mleko z cukrem, mieszając do momentu aż się rozpuści , wyłączamy gaz i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
- masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy, pomału dodajemy ostudzone mleko, cały czas miksując dodajemy partiami mleko w proszku,
- biszkopt przecinamy na pół, na 1 warstwę ciasta wykładamy i rozprowadzamy masę, przykrywamy drugą połową biszkoptu,
- do miski rozkruszamy czekoladę, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej,
- rozpuszczoną czekoladę rozprowadzamy po wierzchu ciasta,
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki aby masa i polewa dobrze stężała,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia