Pieczona karkówka z warzywami w rękawie

Pieczona karkówka z warzywami w foliowym rękawie to prosty przepis na smaczny i treściwy posiłek dla całej rodziny. Świetny przepis dla osób które lubią dobrze zjeść przy małym nakładzie pracy 🙂

Składniki:

  • ok 600 gram karkówki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 większa marchewka
  • 1 duża cebula
  • ok 600 gram ziemniaków
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: majeranek, tymianek, słodka papryka ostra papryka (opcjonalnie), sól, pieprz , ulubiona mieszanka przypraw do warzyw ( ja użyłam przypraw do warzyw z grilla)

Przygotowanie:

  • karkówkę kroimy w cienkie plastry, przekładamy do miski, dodajemy ketchup, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Mięso mieszamy, odstawiamy na chwilę do zamarynowania,
  • obrane ziemniaki kroimy w połówki lub ćwiartki w zależności od ich wielkości,
  • cukinię kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak ziemniaki, obraną marchewkę w mniejsze słupki a cebulę w piórka,
  • warzywa przekładamy do miski, dodajemy olej, sól oraz przyprawę do warzyw, dokładnie mieszamy,
  • do warzyw przekładamy zamarynowane mięso, całość układamy w foliowym rękawie do pieczenia,
  • rękaw zawiązujemy z dwóch stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do blachy do pieczenia, wierzch rękawa nakłuwamy szpilką bądź igłą robiąc 2-3 dziurki.
  • Karkówkę z warzywami pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok 75 minut. W celu przyrumienienia mięsa i ziemniaków rozcinamy foliowy rękaw ok 15 minut przed końcem pieczenia,

Zdjęcia

One Comment on “Pieczona karkówka z warzywami w rękawie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *