Kotlety drobiowe Szu Szu to przepyszne, delikatne i soczyste mięso piersi z kurczaka w chrupiącej ciasto-panierce. Szybkie i proste w przygotowaniu, przepis poleciła mi koleżanka, na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- Jedna podwójna duża pierś z kurczaka
- 3 żółtka jajek
- 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
- 4 nie za czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju plus olej do smażenia
- przyprawy: 1 łyżeczka soli. 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu, większa szczypta ostrej papryki,
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości),
- do szerszego garnka/miski przekładamy wszystkie składniki do ciasto-panierki; ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mąkę ziemniaczaną, żółtka, śmietanę/jogurt, olej i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta,
- do powstałego ciasta przekładamy pojedynczo nasze kawałku kurczaka i dokładnie obmaczamy i mieszamy je w marynacie/cieście ( ja robiłam to ręcznie, można użyć łyżki),
- oblepione ciastem/marynatą kotlety odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny aby mięso przesiąkło aromatem,
- Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złocisty kolor z obu stron, po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Czy można kotleciki upiec w piekarniku zamiast je smażyć?
nie wiem, nigdy ich nie zapiekałam :). Może Pani spróbować i podzielić się opinią czy smakowały 🙂
Do ziemniaków i jaka surówka pasuje do tego?
ja przeważnie robię z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka z majonezem 🙂