Polędwiczka z indyka duszona z marchewką i groszkiem to bardzo łatwy przepis na dość szybki obiad lub kolacje. Proste, łatwo dostępne składniki które większość z nas posiada w swojej kuchni :). Polędwiczkę z indyka możemy zamienić na pierś lub polędwiczki z kurczaka. Gotowe danie świetnie smakuje podane z ugotowanym ryżem lub kaszą.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 polędwiczka z indyka u mnie ok 500 gram
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- mieszanka mrożonego groszku i marchewki ok 450 gram
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 250 ml śmietany 12 lub 18 %
- ok pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia mięsa
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie ostra papryka w zależności od upodobań 🙂
- olej do smażenia,
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- polędwiczkę z indyka kroimy w dość cienkie plasterki, oprószamy je solą, pieprzem i papryką, gotowe mięso obtaczamy w mące i przesmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni, następnie przekładamy do garnka,
- na pozostałym oleju podsmażamy pokrojona w drobną kostkę cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy cebulka ładnie się zeszkli przekładamy ją do garnka z mięsem,
- mięso zalewamy ok 1 szklanką wody, tak aby woda przykryła mięso, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, mięso dusimy pod przykryciem ok 20 min co jakiś czas mieszając,
- po tym czasie do mięsa dodajemy mieszankę mrożonej marchewki i groszku, mieszamy, całość dusimy razem około 10 min,
- śmietanę przekładamy do miski, dodajemy do niej 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie z sobą mieszam i przelewam do mięsa, dokładnie całość mieszam i gotuję jeszcze razem kilka minut,
- gotowe danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z ugotowanym ryżem lub kaszą,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Mniamm..proste-zapomniane danie a jakże pyszne!