Proste bułki pszenne

Bardzo prosty przepis na pyszne domowe pszenne bułeczki i co najważniejsze bez konserwantów i ulepszaczy !:). Smakowały całej rodzinie, poproszono mnie o częstsze ich pieczenie. Zniknęły po jednym dniu :). Z tych proporcji wychodzi 8-9 bułeczek.

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 20 gram świeżych drożdży
  • ok 130 ml wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Przygotowujemy rozczyn z drożdży : do miseczki/szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min do wyrośnięcia,
  • do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając ciepłą wodę, pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło, ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne,
  • wyrobione ciasto wkładamy do miski na dnie lekko oprószonej mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
  • wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę, następnie dzielimy na równe porcje. Z porcji ciasta formujemy kulki które układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu,
  • bułki przykrywamy ścierką i odstawiamy jeszcze na ok 30 min do wyrośnięcia,
  • następnie w każdej z bułeczek za pomocą tępej strony noża na środku robimy wgłębienie prawie do spodu, gotowe bułeczki możemy lekko z wierzchu natrzeć ręką lub sylikonowym pędzelkiem wodą aby skórka była błyszcząca,
  • gotowe bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20 minut do momentu aż ładnie się zarumienią, upieczone bułki odstawiamy do przestygnięcia,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *