Drożdżówki z budyniem i kruszonką

Drożdżówki z budyniem i kruszonką

Domowe drożdżówki z mnóstwem budyniu i kruszonką to przepyszny domowy deser który smakuje wyśmienicie zarówno do kawy czy herbaty jak i ciepłego mleka lub kakao. 🙂 Znikają w mig, proste składniki a rodzina zachwycona. Jest to przepis na 9 drożdżówek 🙂

Składniki na budyń:

  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 cukier wanilinowy
  • ok 1/2 szklanki cukru, w zależności od tego jak słodki budyń chcemy mieć,

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek)
  • 4 łyżki cukru
  • 60 gram roztopionej margaryny/masła

Składniki na kruszonkę:

  • 5 łyżek cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 60 g margaryny lub masła

Przygotowanie:

  • gotujmy budyń: do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, całość gotujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, dodajemy je do gotującego się mleka cały czas mieszając, gdy powstały budyń zgęstnieje i się zagotuje ściągamy go z gazu, przykrywamy wierzch folią spożywczą lub aluminiową ( aby nie powstała warstwa kożuchu na wierzchu) i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • rozczyn z drożdży: do wysokiej szklanki lub miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, całość mieszamy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż rozczyn zwiększy swoją objętość,
  • przygotowanie ciasta: rozpuszczamy masło/margarynę w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
  • do miski przesypujemy mąkę,dodajemy cukier,wlewamy rozczyn drożdży, wbijamy jajko i żółtko, wlewamy pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczony tłuszcz, ( w razie potrzemy możemy dodać więcej mąki), gotowe ciasto wkładamy do miski na dnie obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny,
  • po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 9 równych części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, i układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odległości między drożdżówkami, tak przygotowane bułeczki przykrywamy folią spożywczą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min aby jeszcze trochę urosły,
  • w tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło/margarynę rozpuszczamy, do miski przekładamy mąkę i cukier, mieszamy następnie pomału dodajemy tłuszcz i wyrabiamy palcami,
  • gdy drożdżówki podrosną dnem szklanki w każdej robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę do samej blaszki, smarujemy pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie nakładamy solidną łyżkę budyniu,
  • gotowe drożdżówki posypujemy kruszonką, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstwiamy do przestudzenia,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *