Kremowy sernik z mlekiem w proszku

Przepyszny kremowy sernik na herbatnikowym spodzie z dodatkiem mleka w proszku. Delikatny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory piekłam 🙂

Składniki:

  • 1 kg sera wiaderkowego sernikowego
  • 200 gram herbatników
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 gram czekolady, u mnie jedna mleczna a druga biała

Przygotowanie:

  • na spodzie blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników,
  • do miski przekładamy twaróg, dodajemy żółtka, wsypujemy budynie i cukier wanilinowy, miksujemy do połączenia się składników,
  • do powstałej masy cały czas miksując stopniowo dodajemy olej, następnie mleko w proszku i miksujemy do połączenia się wszystkich składników,
  • w dużej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru,
  • do ubitej piany z białek dodajemy na przemian po trochu masy serowej i zimnego mleka dokładnie mieszając szpatułką/łopatką nie mikserem!,
  • wymieszaną masę serową delikatnie wylewamy na herbatniki, (masa serowa może wydawać się nam dość rzadka ale po upieczeniu dobrze się zsiądzie :)),
  • ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 60 minut. ostatnie 10 minut ciasto przykrywamy papierem do pieczenia aby za mocno się nie zrumieniło,
  • upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika,
  • czekolady pokruszyłam do miseczek, do każdej wlałam 50 ml śmietanki i podgrzałam w kuchence mikrofalowej, rozpuszczone czekolady rozprowadziłam po wystudzonym serniku,
  • sernik wstawiamy na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

80 Comments on “Kremowy sernik z mlekiem w proszku”

    1. Najlepiej byłoby je pokruszyś i dodać roztopionego masła, ew. wysmarować spód masłem aby w chwili wylewania masy sernikowej były przyklejone do spodu

        1. Wypłynęły mi wszystkie herbatniki, przestraszyłem się że zrobiłam coś nie tak i wolałam je wyjąć, czy bez tego sernik też wyjdzie ok?

          1. zdarza się że herbatniki wypływają. Nie wiem od czego to zależy. Mi też jak widać po zdjęciu jeden wypłynął ale to nie wpływa na smak ciasta

          2. Ja zawsze „kleję” herbatniki margaryną do spodu. Często tak miałam i wzięłam się na sposób 😏

          1. Teoretycznie można jednak może to wpłynąć na smak sernika, ponieważ niektóre mleka mają „posmak metaliczny” 😉 Zawsze można spróbować.

          2. Zapomniałam dodać mleko, dziwiłam się, że sernik był dość gesty, czy może to zaburzyć smak? Pewnie konsystencję lekko zaburzy, właśnie się piecze, może nie będzie suchy 🥲

          3. Bardzo smaczny sernik. Herbatniki zostają na swoim miejscu gdy się pomalutku wlewa masę🙂 , natomiast mi bardzo wyrósł i gdy opadł popękał.

          1. to póki co najlepszy sernik jaki robiłam i jadłam. Kremowy, rozpływa się w ustach 🙂

        2. A ja dodałam ciut normalnego twarogu i wyszło 10/10 , nawet herbatniki nie wypłynęły i sernik nie opadł
          Świetny przepis
          Dziękuję

    1. jaki masz :). w przepisie było że budyń z cukrem, ja miałam bez cukru i taki dodałam. Sernik również wyszedł pyszny. :), po prostu wtedy do białek dałam trochę więcej cukru 🙂

  1. Podniósł się bardzo ponad blachę!! Po wystudzeniu opadł. Ciągle mi opada. Studze bez wyciągania z piekarnika. Szlag mnie trafi.

    1. mój też się podniósł, popękał i lekko opadł :). Czy w smaku jest dobry?, jeśli tak to najważniejsze :). Mi również serniki zawsze lekko opadają 🙂

      Kasia

      1. Jeśli sernik się bardzo podnosi, a następnie opada to dlatego, że był zbyt długo mieszany. Masa się wtedy zbyt napowietrza i po ostygnięciu ciasto opada. Polecam krócej mieszać. Mi się sprawdza i nie opada zbytnio. Dobrym sposobem będzie upieczenie go na parze.

    2. Serniki trzeba tylko mieszać do połączenia, czasami wystarczy tylko rózgą lub mikserem na małych obrotach. Przy długim miksowaniu masa serowa się napowietrza, po upieczeniu jest wysoka a potem opada. Proszę tak spróbować następnym razem.

    1. Witam,
      JAK najbardziej można, będzie po prostu innny czas pieczenia :). Musia Pani obserwować i piec aż się ładnie zrumieni i do suchego patyczka 🙂

      1. Sernik wyszedł pyszny, bardzo delikatny. Przepis godny polecenia! Pomimo posmarowania blaszki masłem i przyklejeniu herbatników… I tak niektóre wypłynęły.

      1. Sernik upiekł kolega i mnie poczestował.Oszalalam na jego punkcie(sernika😂).Upiekłam i ja.Wszystkie herbatniki mi wypłynęły ale to nie problem.Po upieczeniu odwróciłam sernik i fik miałam herbatniki pod spodem😂Najpotężniejszy sernik jaki jadłam w życiu.Wlasnie się szykuję do ponownego pieczenia😋😋😋

  2. Pyszny. Łatwy w przygotowaniu i nie opada! Robiłam wiele serników ale tylko ten wyszedł puszsty. Rewelacja. Zapisuję w notesie 😍

  3. Serniczek wygląda przepysznie a ja jestem ogromną fanką serników wszelkiej maści. Zamierzam go jutro upiec ale niestety nigdzie nie dostałam śmietanki 30% i zastanawiam się czy mogę użyć 36%? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam 😊

  4. Wczoraj robilam sernik , yez mi pare herbatnikow wyplynelo ale po posmarowaniu czekolada nie widac nic. Mega smak jak dla mnie i polecam 🙂

  5. Przykro ale mam przepisy na lepsze serniki, skusiłam się tyloma opiniami i upiekłam, mi nie przypadł do gustu. Do sernika to nie podobne jakiś gumowaty, mało wyrośnięty. Akurat moje herbatniki nie wypłynęły, przepis wyrzucam 🙂

  6. Serniczek pycha…..Smakuje obłędnie i wyszedł taki sam jak na zdjęciu. Bardzo dziękuje za ten przepis jego autorce i dodaję go do swoich ulubionych ciast. Herbatniki nie wypłynęły jak to niektóre panie wyżej napisały ale posmarowałem papier pieczeniowy margaryną , na to położyłem herbatniki i dodatkowo skropiłem herbatniki zimna wodą żeby były cięższe. Ponadto masę trzeba wlewać bardzo powoli i nic nie wypłynęło na wierzch. Na górze są dwie polewy, z ciemnej i białej czekolady. W/g mnię wystarczy tylko ciemna polewa bo ciasto i tak jest słodkie . Ale to kwestia gustu. Można robić i z dwoma polewami jak ktoś lubi? Pozdrawiam Krzysztof

  7. Witam, czy sernik musi stygnąć w uchylonym piekarniku?
    Bo u mnie nie ma takiej opcji, może być zamknięty, albo całkowicie otwarty. Jak go wyłączę, to jest włączone chłodzenie (czyli chodzi wentylator), aż spadnie temperatura. Czy mogę go zostawić w środku przy takim nawiewie ?

  8. Witam dziś zrobiłam pierwszy raz sernik w życiu. Wszystko robiłam tak jak w przepisie a chrbatbiki mi wypłynęły ;( nie wiem czy coś z tego będzie. Robiłam pierwszy i ostatni raz w życiu sernik 🙁

    1. wypłunięte herbatniki o niczym nie świadczą. po prostu będą na górze. Mi też kilka wypłyneło. Gwarantuje że sernik będzie pyszny 🙂

  9. Ale co ze śmietanką jest w składnikach a w dalszym opisie brak wiadomości co z nią zrobić
    Chyba że coś mi umknęło☹️

  10. Jeśli chodzi o cukier, coś jest go tu za mało, dodałam więcej niż w przepisie 250g i sernik jest mało słodki… o co chodzi???

    1. ja cukru dawałam tyle ile napisane jest w przepisie. Dodam że do polewy zużyłam dwie tabliczki czekolady która była słodka. całościowo sernik był słodki :). Jeśli lubi Pani słodsze ciasta można na przyszłość sobie dodawać więcej cukru 🙂

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *