Kotlety mielone to z kapustą i marchewką to przyjemna odmiana od tradycyjnej ich wersji. Przepis przydatny jeśli mamy jakieś resztki warzyw które chcemy wykorzystać aby ich nie wyrzucać :). Smaczny obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego
- 1/4 małej główki kapusty, może być biała, u mnie czerwona bo taką akurat miałam :),
- pół większej marchewki,
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- bułka tarta do obtoczenia kotletów,
- sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego,
- smalec/olej do smażenia
Przygotowanie:
- kapustę drobno szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia
- cebulę z czosnkiem rozdrobniłam w blenderze,
- marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach
- do miski przekładamy mięso, ostudzoną kapustę, marchewkę, cebulę z czosnkiem, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku i wyrabiamy jak mięso na tradycyjne mielone,
- z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron,
Zdjęcia