Kotlety mielone z kapustą i marchewką

Kotlety mielone to z kapustą i marchewką to przyjemna odmiana od tradycyjnej ich wersji. Przepis przydatny jeśli mamy jakieś resztki warzyw które chcemy wykorzystać aby ich nie wyrzucać :). Smaczny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1/4 małej główki kapusty, może być biała, u mnie czerwona bo taką akurat miałam :),
  • pół większej marchewki,
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego,
  • smalec/olej do smażenia

Przygotowanie:

  • kapustę drobno szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia
  • cebulę z czosnkiem rozdrobniłam w blenderze,
  • marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach
  • do miski przekładamy mięso, ostudzoną kapustę, marchewkę, cebulę z czosnkiem, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku i wyrabiamy jak mięso na tradycyjne mielone,
  • z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *