Kremowy sernik z mlekiem w proszku

Przepyszny kremowy sernik na herbatnikowym spodzie z dodatkiem mleka w proszku. Delikatny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory piekłam 🙂

Składniki:

  • 1 kg sera wiaderkowego sernikowego
  • 200 gram herbatników
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 gram czekolady, u mnie jedna mleczna a druga biała

Przygotowanie:

  • na spodzie blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników,
  • do miski przekładamy twaróg, dodajemy żółtka, wsypujemy budynie i cukier wanilinowy, miksujemy do połączenia się składników,
  • do powstałej masy cały czas miksując stopniowo dodajemy olej, następnie mleko w proszku i miksujemy do połączenia się wszystkich składników,
  • w dużej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru,
  • do ubitej piany z białek dodajemy na przemian po trochu masy serowej i zimnego mleka dokładnie mieszając szpatułką/łopatką nie mikserem!,
  • wymieszaną masę serową delikatnie wylewamy na herbatniki, (masa serowa może wydawać się nam dość rzadka ale po upieczeniu dobrze się zsiądzie :)),
  • ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 60 minut. ostatnie 10 minut ciasto przykrywamy papierem do pieczenia aby za mocno się nie zrumieniło,
  • upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika,
  • czekolady pokruszyłam do miseczek, do każdej wlałam 50 ml śmietanki i podgrzałam w kuchence mikrofalowej, rozpuszczone czekolady rozprowadziłam po wystudzonym serniku,
  • sernik wstawiamy na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

29 Comments on “Kremowy sernik z mlekiem w proszku”

    1. Najlepiej byłoby je pokruszyś i dodać roztopionego masła, ew. wysmarować spód masłem aby w chwili wylewania masy sernikowej były przyklejone do spodu

        1. Wypłynęły mi wszystkie herbatniki, przestraszyłem się że zrobiłam coś nie tak i wolałam je wyjąć, czy bez tego sernik też wyjdzie ok?

          1. zdarza się że herbatniki wypływają. Nie wiem od czego to zależy. Mi też jak widać po zdjęciu jeden wypłynął ale to nie wpływa na smak ciasta

          1. Teoretycznie można jednak może to wpłynąć na smak sernika, ponieważ niektóre mleka mają „posmak metaliczny” 😉 Zawsze można spróbować.

    1. jaki masz :). w przepisie było że budyń z cukrem, ja miałam bez cukru i taki dodałam. Sernik również wyszedł pyszny. :), po prostu wtedy do białek dałam trochę więcej cukru 🙂

  1. Podniósł się bardzo ponad blachę!! Po wystudzeniu opadł. Ciągle mi opada. Studze bez wyciągania z piekarnika. Szlag mnie trafi.

    1. mój też się podniósł, popękał i lekko opadł :). Czy w smaku jest dobry?, jeśli tak to najważniejsze :). Mi również serniki zawsze lekko opadają 🙂

      Kasia

    1. Witam,
      JAK najbardziej można, będzie po prostu innny czas pieczenia :). Musia Pani obserwować i piec aż się ładnie zrumieni i do suchego patyczka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *