Kremowy sernik z mlekiem w proszku

Przepyszny kremowy sernik na herbatnikowym spodzie z dodatkiem mleka w proszku. Delikatny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory piekłam 🙂

Składniki:

  • 1 kg sera wiaderkowego sernikowego
  • 200 gram herbatników
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 gram czekolady, u mnie jedna mleczna a druga biała

Przygotowanie:

  • na spodzie blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników,
  • do miski przekładamy twaróg, dodajemy żółtka, wsypujemy budynie i cukier wanilinowy, miksujemy do połączenia się składników,
  • do powstałej masy cały czas miksując stopniowo dodajemy olej, następnie mleko w proszku i miksujemy do połączenia się wszystkich składników,
  • w dużej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru,
  • do ubitej piany z białek dodajemy na przemian po trochu masy serowej i zimnego mleka dokładnie mieszając szpatułką/łopatką nie mikserem!,
  • wymieszaną masę serową delikatnie wylewamy na herbatniki, (masa serowa może wydawać się nam dość rzadka ale po upieczeniu dobrze się zsiądzie :)),
  • ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 60 minut. ostatnie 10 minut ciasto przykrywamy papierem do pieczenia aby za mocno się nie zrumieniło,
  • upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika,
  • czekolady pokruszyłam do miseczek, do każdej wlałam 50 ml śmietanki i podgrzałam w kuchence mikrofalowej, rozpuszczone czekolady rozprowadziłam po wystudzonym serniku,
  • sernik wstawiamy na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

8 Comments on “Kremowy sernik z mlekiem w proszku”

    1. Najlepiej byłoby je pokruszyś i dodać roztopionego masła, ew. wysmarować spód masłem aby w chwili wylewania masy sernikowej były przyklejone do spodu

    1. jaki masz :). w przepisie było że budyń z cukrem, ja miałam bez cukru i taki dodałam. Sernik również wyszedł pyszny. :), po prostu wtedy do białek dałam trochę więcej cukru 🙂

  1. Podniósł się bardzo ponad blachę!! Po wystudzeniu opadł. Ciągle mi opada. Studze bez wyciągania z piekarnika. Szlag mnie trafi.

    1. mój też się podniósł, popękał i lekko opadł :). Czy w smaku jest dobry?, jeśli tak to najważniejsze :). Mi również serniki zawsze lekko opadają 🙂

      Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *