Pyszna tradycyjna karpatka z dużą ilością masy :). Smak który dobrze znam z dzieciństwa. Zawsze przygotowywała ją moja mama. Przepis bardzo stary i sprawdzony, od wielu lat w mojej rodzinie.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki wody ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
- 3/4 kostki margaryny lub 170 gram masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
Składniki na masę:
- 1 litr mleka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 400 gram masła
- opcjonalnie cukier puder do oprószenia wierzchu ciasta
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta: w większym garnku zagotowujemy wodę z margaryną/masłem, gdy się zagotuje na chwilę ściągamy z gazu i wsypujemy mąkę, mieszamy i ponownie wstawiając na gaz. Szybko mieszamy drewnianą łyżką, zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wystudzone ciasto miksujemy z jajkami wbijając je po jednym. Blachę od piekarnika smarujemy tłuszczem masłem lub margaryną, wykładamy i rozprowadzamy ciasto po blaszce. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 30 min lub trochę dłużej aż ładnie się zrumieni. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,
- przygotowanie masy: 750 ml mleka zagotowujemy, w pozostałej szklance mleka rozpuszczamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier. Do gotującego się mleka wlewamy dobrze wymieszaną mieszankę mleka z cukrem i mąkami, cały czas mieszając aby się nie przypaliło zagotowujemy. Gęstą masę budyniową ściągamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki puch, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, miksujemy aż powstanie jednolita masa,
- Składanie ciasta: wystudzony blat ciasta przekrawamy na pół, wykładamy i rozprowadzamy po nim masę. Przykrywamy drugim blatem ciasta i wstawiamy na całą noc do lodówki aby się dobrze schłodziło i masa ładnie stężała,
- przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia