Potrawka a’la leczo z kiełbasą i fasolą

Potrawka a’la leczo z kiełbasą i fasolą powstało u mnie jako danie czyszczące lodówkę :). Treściwe, proste w przygotowaniu, idealnie smakuje zarówno z ulubionym świeżym pieczywem czy chociażby z plackami ziemniaczanymi.

Składniki:

  • 1 butelka passaty pomidorowej 700 ml u mnie ziołowa
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 papryki, u mnie jedna czerwona, żółta i zielona
  • 1 puszka fasoli konserwowej
  • 1 pętko kiełbasy ok 300 gram
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • paprykę kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki, cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
  • do garnka wlewamy passatę oraz pomidory w puszce, dodajemy odcedzoną fasolę,
  • na patelni podsmażamy kiełbaskę, gdy lekko się podsmaży i wytopi się tłuszcz dorzucamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy cebula ładnie się zeszkli przekładamy wszystko do garnka z pomidorami, który nastawiamy na gaz,
  • na tłuszczu po kiełbasie podsmażamy paprykę klika minut, dolewamy oleju w razie potrzeby, podsmażoną paprykę dodajemy do pomidorów z kiełbasą,
  • całość gotujemy na małym gazie pod przykryciem ok 20-25 minut co jakiś czas mieszając do momentu aż papryka i fasola będą miękkie,
  • gotowe danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *