Przepyszne pulpety zapiekane z ziemniakami w sosie śmietanowo-pomidorowym to bardzo prosta i sycąca propozycja obiadowa. Mięciutkie i soczyste mięsko w kremowym sosie w towarzystwie młodych ziemniaków. Znika w mig z talerza :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego
- 600-700 gram ziemniaków po obraniu, u mnie młode ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 średnia marchewka
- 200 ml śmietany 30% możemy zamienić na 12 lub 18 %
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- pół pęczka świeżej natki pietruszki
- pół szklanki wody
- ok 50-70 gram sera w kawałku u mnie grana padano
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia pulpetów
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę, obraną marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach, cebulę z marchewką podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
- do miski przekładamy mięso, dodajemy podsmażoną cebulę z marchewką, doprawiamy solą,pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego, wyrabiamy ręcznie do połączenia się wszystkich składników, następnie formujemy pulpety i obtaczamy w bułce tartej,
- obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia,
- w tym czasie na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy na rumiano pulpeciki z obu stron i ściągamy z gazu,
- pulpeciki i ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym,
- ser trzemy na tarce o drobnych oczkach,
- do miski wlewamy śmietankę, wodę, dodajemy starty ser, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos rozprowadzamy po pulpetach i ziemniakach,
- gotowe danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i pieczemy ok 30-40 min do momentu aż danie ładnie nam się zapiecze, po wyjęciu z piekarnika posypujemy startą natką pietruszki,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia