Zapiekane pulpety z ziemniakami w sosie śmietanowo-pomidorowym

Przepyszne pulpety zapiekane z ziemniakami w sosie śmietanowo-pomidorowym to bardzo prosta i sycąca propozycja obiadowa. Mięciutkie i soczyste mięsko w kremowym sosie w towarzystwie młodych ziemniaków. Znika w mig z talerza :).

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 600-700 gram ziemniaków po obraniu, u mnie młode ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 200 ml śmietany 30% możemy zamienić na 12 lub 18 %
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • pół szklanki wody
  • ok 50-70 gram sera w kawałku u mnie grana padano
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia pulpetów
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w kostkę, obraną marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach, cebulę z marchewką podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
  • do miski przekładamy mięso, dodajemy podsmażoną cebulę z marchewką, doprawiamy solą,pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego, wyrabiamy ręcznie do połączenia się wszystkich składników, następnie formujemy pulpety i obtaczamy w bułce tartej,
  • obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia,
  • w tym czasie na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy na rumiano pulpeciki z obu stron i ściągamy z gazu,
  • pulpeciki i ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym,
  • ser trzemy na tarce o drobnych oczkach,
  • do miski wlewamy śmietankę, wodę, dodajemy starty ser, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos rozprowadzamy po pulpetach i ziemniakach,
  • gotowe danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i pieczemy ok 30-40 min do momentu aż danie ładnie nam się zapiecze, po wyjęciu z piekarnika posypujemy startą natką pietruszki,

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *