Drożdżówki z serem

Smakowite klasyczne drożdżówki z serem. W pierwotnej wersji miały być oblane lukrem, jednak wyszły tak pyszne że połowa zniknęła zanim, zdążyłam go zrobić :). Polecam wszystkim miłośnikom drożdżowych wypieków.

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek)
  • 4 łyżki cukru
  • 60 gram roztopionej margaryny/masła

Składniki na masę serową :

  • 500 gram twarogu półtłustego
  • 40 gram miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • 80 gram cukru pudru

Przygotowanie:

  • rozczyn z drożdży: do wysokiej szklanki lub miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, całość mieszamy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż rozczyn zwiększy swoją objętość,
  • przygotowanie ciasta: rozpuszczamy masło/margarynę w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
  • do miski przesypujemy mąkę,dodajemy cukier,wlewamy rozczyn drożdży, wbijamy jajko i żółtko, wlewamy pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczony tłuszcz, ( w razie potrzemy możemy dodać więcej mąki), gotowe ciasto wkładamy do miski na dnie obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny,
  • w międzyczasie twaróg przeciskamy przez praskę lub mielimy, następnie miksujemy i dodajemy do niego stopniowo żółtko jaja, cukier puder, cukier wanilinowy i miękkie masło. Miksujemy aż powstanie jednolita masa,
  • gdy minie godzina i ciasto ładnie wyrośnie ponownie krótko je zagniatamy i dzielimy na 9 równych części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, i układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odległości między drożdżówkami, tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min aby jeszcze trochę urosły,
  • gdy drożdżówki podrosną dnem szklanki w każdej robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę do samej blaszki, smarujemy pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie nakładamy solidną łyżkę masy serowej,
  • gotowe drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstawiamy do przestudzenia,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *