Migdałowiec to przepyszne ciasto bez pieczenia. Delikatne, kremowe i rozpływa się w ustach :). Słodycz przełamują krakersy. Istny raj dla łasuchów. Przepis na nie dostałam od koleżanki, jeszcze nie raz zagości na moim stole.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 2 duże opakowania krakersów każde po ok 185 gram
- 100 gram płatków migdałowych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 litr mleka
- 250 gram masła lub margaryny
- 1 puszka masy kajmakowej 400 gram
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 jajko
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- płatki migdałowe lekko prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystygnięcia,
- 700 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałem mleku rozpuszczamy mąki, budyń oraz roztrzepujemy razem z jajkiem. Do gotującego się mleka cienkim strumieniem wlewamy masę budyniową cały czas mieszając. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia,
- na spodzie blachy o wymiarach 40×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów,
- miękkie masło/margarynę miksujemy na puch. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy aż powstanie jednolita masa,
- gotową masę wykładamy i rozprowadzamy po krakersach. układamy drugą warstwę krakersów.,
- po krakerach rozprowadzamy masę kajmakową i układamy trzecią warstwę krakersów,
- żelatynę mieszamy w 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy do spęczenia,
- śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować,.
- do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę-dwie ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
- śmietanę wylewamy i rozprowadzamy po krakersach,
- wierzch ciasta posypujemy migdałami, gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Pani Kasiu. Ciasta są rewelacyjne, ale nie wiem kto wpadł na taki pomysł żeby pomiędzy przepisem na ciasto ,a zdjęciami wstawić reklamę na walkę z pasożytami!!!! To wręcz obrzydza wszystkie ciasta!!! Przepraszam ale to jest bardzo niesmaczne.
rozumiem Panią jednak nie mam wpływu na to jaka TEMATYKA REKLAM JEST WYŚWIETLANA NA BLOGU :).
pS. dziękuję serdecznie za miłe słowa 🙂