Ciasto Migdałowiec

Migdałowiec to przepyszne ciasto bez pieczenia. Delikatne, kremowe i rozpływa się w ustach :). Słodycz przełamują krakersy. Istny raj dla łasuchów. Przepis na nie dostałam od koleżanki, jeszcze nie raz zagości na moim stole.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 2 duże opakowania krakersów każde po ok 185 gram
  • 100 gram płatków migdałowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 litr mleka
  • 250 gram masła lub margaryny
  • 1 puszka masy kajmakowej 400 gram
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • płatki migdałowe lekko prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystygnięcia,
  • 700 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałem mleku rozpuszczamy mąki, budyń oraz roztrzepujemy razem z jajkiem. Do gotującego się mleka cienkim strumieniem wlewamy masę budyniową cały czas mieszając. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia,
  • na spodzie blachy o wymiarach 40×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów,
  • miękkie masło/margarynę miksujemy na puch. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy aż powstanie jednolita masa,
  • gotową masę wykładamy i rozprowadzamy po krakersach. układamy drugą warstwę krakersów.,
  • po krakerach rozprowadzamy masę kajmakową i układamy trzecią warstwę krakersów,
  • żelatynę mieszamy w 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy do spęczenia,
  • śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować,.
  • do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę-dwie ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
  • śmietanę wylewamy i rozprowadzamy po krakersach,
  • wierzch ciasta posypujemy migdałami, gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

2 Comments on “Ciasto Migdałowiec”

  1. Pani Kasiu. Ciasta są rewelacyjne, ale nie wiem kto wpadł na taki pomysł żeby pomiędzy przepisem na ciasto ,a zdjęciami wstawić reklamę na walkę z pasożytami!!!! To wręcz obrzydza wszystkie ciasta!!! Przepraszam ale to jest bardzo niesmaczne.

    1. rozumiem Panią jednak nie mam wpływu na to jaka TEMATYKA REKLAM JEST WYŚWIETLANA NA BLOGU :).
      pS. dziękuję serdecznie za miłe słowa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *