Klopsy rybno-ziemniaczane

Klopsy rybno-ziemniaczne zasmakują wielbicielom ryb oraz tym którzy za nią średnio przepadają :). Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i soczyste w środku. Świetnie smakują z domową surówką. Prosty i smaczny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • ok 600 gram rybnych filetów, u mnie opakowanie kostki z mintaja
  • ok 300 gram ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 jajko L
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki czubate bułki tartej plus bułka do obtoczenia klopsów
  • ok 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do ryb
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę,
  • rozmrożony, osuszony filet mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w blenderze,
  • cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy/szklimy na oleju,
  • do miski przekładamy zimne przeciśnięte ziemniaki, rybę, wbijamy jajka, dodajemy cebulkę, bułkę tartą, koperek i przyprawy, ( w razie potrzeby możemy dodać trochę mąki ziemniaczanej, w zależności jak mączystych ziemniaków użyliśmy),
  • dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, dłońmi formujemy klopsy i obtaczamy je w bułce tartej,
  • tak przygotowane klopsy wsadziłam jeszcze na ok godzinę do lodówki a następnie smażyłam pod przykryciem na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *