Ciasto Migdałowiec

Ciasto Migdałowiec

Migdałowiec to przepyszne ciasto bez pieczenia. Delikatne, kremowe i rozpływa się w ustach :). Słodycz przełamują krakersy. Istny raj dla łasuchów. Przepis na nie dostałam od koleżanki, jeszcze nie raz zagości na moim stole.

Składniki:

  • 2 duże opakowania krakersów każde po ok 185 gram
  • 100 gram płatków migdałowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 litr mleka
  • 250 gram masła lub margaryny
  • 1 puszka masy kajmakowej 400 gram
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  • płatki migdałowe lekko prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystygnięcia,
  • 700 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałem mleku rozpuszczamy mąki, budyń oraz roztrzepujemy razem z jajkiem. Do gotującego się mleka cienkim strumieniem wlewamy masę budyniową cały czas mieszając. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia,
  • na spodzie blachy o wymiarach 40×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów,
  • miękkie masło/margarynę miksujemy na puch. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy aż powstanie jednolita masa,
  • gotową masę wykładamy i rozprowadzamy po krakersach. układamy drugą warstwę krakersów.,
  • po krakerach rozprowadzamy masę kajmakową i układamy trzecią warstwę krakersów,
  • żelatynę mieszamy w 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy do spęczenia,
  • śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować,.
  • do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę-dwie ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
  • śmietanę wylewamy i rozprowadzamy po krakersach,
  • wierzch ciasta posypujemy migdałami, gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *