Ciasto rodzynkowe to jedno z popisowych ciast z notesu mojej mamy. Puszysty czekoladowy biszkopt w połączeniu masą budyniową oraz rodzynkami nasączonymi w aromatycznym pączu. Do tego polewa czekoladowa. Idealne dla miłośników wypieków z nutą alkoholu.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopti:
- 6 dużych jajek L
- 1 i 1/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 bez czubka łyżki kakao
Składniki na masę:
- 3 szklanki mleka ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
- 2 budynie czekoladowe
- 4 łyżki cukru
- 250 gram margaryny lub masła
Pozostałe składniki:
- 300 gram rodzynek
- 50 ml wódki
- 1 zapach rumowy
- 1,5 szklanki zaparzonej herbaty z 2-3 torebek
- 1/3 kostki margaryny
- 1 czekolada mleczna 100 gram
- 1 czekolada gorzka 100 gram
- mały słoiczek dżemu u mnie z czarnej porzeczki
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski przelewamy zaparzoną herbatę, wódkę oraz aromat rumowy. Dodajemy rodzynki dokładnie mieszamy i odstawiamy na całą noc.
- upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 40×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- W międzyczasie 2 szklanki mleka wraz z cukrem zagotowujemy, w pozostałym mleku mieszamy budynie. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy naszą masę budyniową i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa zgęstnieje. Po ugotowaniu ściągamy garnek z palnika, przykrywamy wierzch folią aluminiową lub spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- namoczone rodzynki odcedzamy z pączu.
- do rondla przekładamy margarynę, pokruszoną czekoladę mleczną oraz gorzką. Rozpuszczamy na gazie a następnie dodajemy rodzynki. Dokładnie mieszamy. Gotową polewę odstawiamy do przestygnięcia.
- miękkie masło/margarynę miksujemy na puch. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy aż powstanie jednolita masa,
- wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połówkę wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia,
- spód biszkoptu lekko nasączamy pączem który został nam z rodzynek, smarujemy dżemem, wykładamy i rozprowadzamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu lekko go dociskając. Wierzch biszkoptu lekko nasączamy pączem. Wykładamy i rozprowadzamy pozostałą masę a następnie polewamy i rozprowadzamy po wierzchu przestudzoną polewą rodzynkową.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki aby stężało.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia