Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu żeberka. Idealnie nadają się na rodzinny obiad. Najlepiej smakują podane z ugotowanymi ziemniakami oraz domową surówką.
Składniki:
- ok 1 kg żeberek
- 3/4 szklanki ketchupu ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 2 łyżki sosu sojowego ( można zastąpić przyprawą magii)
- 3 łyżki miodu
- 80 ml oleju
- 1 średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- sól do smaku
Przygotowanie:
- żeberka dzielimy na mniejsze porcje.,
- do miski przekładamy wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy. Przekładamy do niej mięso i dokładnie mieszamy tak aby każdy kawałek mięsa był nią pokryty. Tak przygotowane mięso odstawiamy do zamarynowania do lodówki na min 3 godziny. Najlepiej jednak jeśli możemy zostawić mięso w marynacie na całą noc.
- następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia ściągamy przykrycie aby żeberka ładnie się zrumieniły.
Zdjęcia