Pieczone żeberka w ketchupie i miodzie

Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu żeberka. Idealnie nadają się na rodzinny obiad. Najlepiej smakują podane z ugotowanymi ziemniakami oraz domową surówką.

Składniki:

  • ok 1 kg żeberek
  • 3/4 szklanki ketchupu ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 2 łyżki sosu sojowego ( można zastąpić przyprawą magii)
  • 3 łyżki miodu
  • 80 ml oleju
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • żeberka dzielimy na mniejsze porcje.,
  • do miski przekładamy wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy. Przekładamy do niej mięso i dokładnie mieszamy tak aby każdy kawałek mięsa był nią pokryty. Tak przygotowane mięso odstawiamy do zamarynowania do lodówki na min 3 godziny. Najlepiej jednak jeśli możemy zostawić mięso w marynacie na całą noc.
  • następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia ściągamy przykrycie aby żeberka ładnie się zrumieniły.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *