Prosty i szybki w przygotowaniu piernik z polewą czekoladową. Mięciutki i wilgotny. Wyśmienity od razu po upieczeniu. Polecam nie tylko od święta 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki na piernik:
- 1-1,5 szklanki cukru w zależności jak chcemy aby był słodki
- 4 szklanki mąki pszennej ( wszystkie składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 całe opakowanie przyprawy do piernika u mnie prymat
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek dżemu u mnie domowy śliwkowy
- 8 łyżek oleju
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na polewę:
- 1/3 kostki margaryny
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżka wody
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Całe jajka miksujemy na puch wraz z cukrem. Następnie cały czas miksując dodajemy dżem oraz mleko i olej.
- cały czas miksując dodajemy stopniowo mąkę z sodą i kakao. Mieszamy do połączenia się składników.
- gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 40×26 cm.
- piernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra-dół). Ciasto pieczemy ok 55 min do suchego patyczka. ( możemy zmniejszyć temperaturę pieczenia, wszystko zależy od piekarnika). Upieczony piernik odstawiamy do przestygnięcia.
- do rondelka przekładamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Całość zagotowujemy mieszając aż powstanie jednolita polewa.
- gotową polewę rozprowadzamy po cieście, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia