Piernik z polewą czekoladową

Prosty i szybki w przygotowaniu piernik z polewą czekoladową. Mięciutki i wilgotny. Wyśmienity od razu po upieczeniu. Polecam nie tylko od święta 🙂

Składniki na piernik:

  • 1-1,5 szklanki cukru w zależności jak chcemy aby był słodki
  • 4 szklanki mąki pszennej ( wszystkie składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 całe opakowanie przyprawy do piernika u mnie prymat
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek dżemu u mnie domowy śliwkowy
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na polewę:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

  • Całe jajka miksujemy na puch wraz z cukrem. Następnie cały czas miksując dodajemy dżem oraz mleko i olej.
  • cały czas miksując dodajemy stopniowo mąkę z sodą i kakao. Mieszamy do połączenia się składników.
  • gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 40×26 cm.
  • piernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra-dół). Ciasto pieczemy ok 55 min do suchego patyczka. ( możemy zmniejszyć temperaturę pieczenia, wszystko zależy od piekarnika). Upieczony piernik odstawiamy do przestygnięcia.
  • do rondelka przekładamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Całość zagotowujemy mieszając aż powstanie jednolita polewa.
  • gotową polewę rozprowadzamy po cieście, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *