Przepyszny sernik Stracciatella to wyśmienity deser bez pieczenia. Bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Lekki, delikatny i kremowy. Istny raj dla podniebienia. To jeden z moich ulubionych serników na zimno.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 200 gram herbatników
- 80 gram masła
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 400 ml śmietany 30%
- 100 gram czekolady mlecznej lub gorzkiej
- ok 3/4 szklanki cukru pudru w zależności jak słodki chcemy sernik
- 3 łyżki żelatyny
- kakao do oprószenia ciasta
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- herbatniki rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Do miski przekładamy ser, miksujemy wraz z cukrem pudrem,
- żelatynę przesypujemy do szklanki/miseczki, zalewamy 5-6 łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy chwilę aż spęcznieje.
- czekoladę drobno siekamy nożem lub rozdrabniamy w misie blendera,
- dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno,
- do sera dodajemy rozdrobnioną czekoladę, mieszamy do połączenia składników. Następnie łączymy masę serową z ubitą śmietaną i mieszamy aż dobrze się połączą.
- spęczniałą żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub przygrzewamy na gazie do momentu aż będzie płynnej konsystencji. Musimy uważać aby jej nie zagotować!,
- do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę lub dwie masy serowej aby ją zahartować, mieszamy i przelewamy do masy, miksujemy aż składniki się połączą,
- gotową masę serową wylewamy do tortownicy, równo rozprowadzamy. Gotowe ciasto posypujemy z wierzchu kakao i wstawiamy na całą noc do lodówki aby ciasto stężało.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia