Pyszna, prosta w przygotowaniu i treściwa sałatka drwala. Hit niejednej imprezy i spotkań rodzinnych. W moim domu zrobiła furorę. Sałatka drwala to raj dla mięsnych smakoszy.
Składniki do sałatki drwala:
- 1podwójna pierś z kurczaka
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 4 większe ogórki konserwowe
- 1 pojedyncze pętko dobrej kiełbasy
- ok 200 gram sera żółtego w kawałku
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- ulubiona przyprawa do kurczaka ( u mnie przyprawa do złocistego kurczaka)
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie sałatki drwala:
- kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
- kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, ogórki, ser i cebulę w kostkę,
- sałatę kroimy lub rozrywamy na dość małe kawałki, przekładamy do dużej miski.
- do miski z sałatą przekładamy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem a następnie mieszamy wraz z ketchupem i majonezem.
- gotową sałatkę przekładamy do mniejszej miski, możemy odstawić na chwilę do lodówki aby się schłodziła.
Zdjęcia