Truskawkowo-śmietankowe deserki. Banalnie proste w przygotowaniu, z podstawowych składników. Świetnie sprawdzą się na co dzień jak i na różne okazje. Lekki i orzeźwiający deser który zasmakuje dorosłym jak i dzieciom. Przepis na 6 pucharków.
Składniki:
- 400 gram truskawek
- 400 ml śmietany 30%
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
- do dwóch miseczek wlewam po kubku gorącej wody i do każdej wsypuje jedną galaretkę. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Jedną miseczkę z galaretką wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia a drugą zostawiam do momentu aż galaretka zacznie tężeć.
- umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy w kostkę i układamy do pucharków.
- truskawki zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy pucharki do lodówki aby stężała całkowicie.
- dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno,
- ubitą śmietankę wykładamy na zastygniętą galaretkę,
- stężałą galaretkę siekamy w misce przy pomocy noża na drobniutką kosteczkę. Wykładamy na wierzch.
- gotowy deser możemy jeść od razu,
Zdjęcia