Śmietankowa delicja

Śmietankowa delicja to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Lekkie, piankowe i orzeźwiające. Gofry śmiało możemy zastąpić biszkoptem, biszkoptami lub herbatnikami. Ciasto smakuje wyśmienicie, zasmakuje nie tylko amatorom delicji :).

Składniki:

  • 1 opakowanie gofrów 250 gram (możemy gofry zrobić samemu)
  • 300 gram ciasteczek delicji, ja miałam jedno podwójne opakowanie i zabrakło mi dwóch ciasteczek 🙂
  • 1 litr śmietany 30%
  • 5 galaretek, u mnie 2 wiśniowe, 2 pomarańczowe i 1 agrestowa

Przygotowanie:

  • Galaretki wiśniowe rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody i odstawiłam do przestygnięcia. Galaretki pomarańczowe rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody i odstawiłam do przestygnięcia.
  • na spód blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy gofry,
  • gdy galaretki przestygną śmietanę ubijamy na sztywno. Po ubiciu dzielimy ją na dwie części.
  • w międzyczasie w 1 szklance gorącej wody rozpuściłam galaretkę agrestową i odstawiłam do przestygnięcia,
  • do jednej połowy śmietany dodałam przestudzone wiśniowe galaretki. Krótko zmiksowałam aż powstała jednolita masa. Gdy zaczęła gęstnieć wyłożyłam ją na gofry i wstawiłam blachę do lodówki aby stężała.
  • gdy masa zaczęła tężeć do drugiej połowy śmietany dodałam galaretki pomarańczowe, zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy a następnie wyłożyłam na warstwę wiśniową,
  • gdy masa zaczynała tężeć na wierzch wyłożyłam ciasteczka delicje lekko dociskając je do masy. Po wierzchu rozprowadziłam tężejącą galaretkę.
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *