Śmietankowa delicja to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Lekkie, piankowe i orzeźwiające. Gofry śmiało możemy zastąpić biszkoptem, biszkoptami lub herbatnikami. Ciasto smakuje wyśmienicie, zasmakuje nie tylko amatorom delicji :).
Składniki:
- 1 opakowanie gofrów 250 gram (możemy gofry zrobić samemu)
- 300 gram ciasteczek delicji, ja miałam jedno podwójne opakowanie i zabrakło mi dwóch ciasteczek 🙂
- 1 litr śmietany 30%
- 5 galaretek, u mnie 2 wiśniowe, 2 pomarańczowe i 1 agrestowa
Przygotowanie:
- Galaretki wiśniowe rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody i odstawiłam do przestygnięcia. Galaretki pomarańczowe rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody i odstawiłam do przestygnięcia.
- na spód blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy gofry,
- gdy galaretki przestygną śmietanę ubijamy na sztywno. Po ubiciu dzielimy ją na dwie części.
- w międzyczasie w 1 szklance gorącej wody rozpuściłam galaretkę agrestową i odstawiłam do przestygnięcia,
- do jednej połowy śmietany dodałam przestudzone wiśniowe galaretki. Krótko zmiksowałam aż powstała jednolita masa. Gdy zaczęła gęstnieć wyłożyłam ją na gofry i wstawiłam blachę do lodówki aby stężała.
- gdy masa zaczęła tężeć do drugiej połowy śmietany dodałam galaretki pomarańczowe, zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy a następnie wyłożyłam na warstwę wiśniową,
- gdy masa zaczynała tężeć na wierzch wyłożyłam ciasteczka delicje lekko dociskając je do masy. Po wierzchu rozprowadziłam tężejącą galaretkę.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia,
Zdjęcia