Ciasto Szmaragdowa kostka

Ciasto Szmaragdowa kostka jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Idealne na co dzień i od święta. Wielbiciele galaretki będą zachwyceni. Ciasto jest lekkie, puszyste, bardzo dobrze się kroi i pięknie prezentuje.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na biszkopt:

  • 6 dużych jajek L
  • 1 i 1/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 bez czubka łyżki kakao

Pozostałę składniki:

  • 4 zielone galaretki, u mnie smak agrestowy
  • ok 700 ml śmietany kremówki 30%
  • ulubiony poncz do nasączenia biszkoptu, u mnie kawa cappuccino

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • w dwóch szklankach gorącej wody rozpuszczamy dwie galaretki agrestowe, odstawiamy do przestygnięcia, następnie przelewamy do pojemnika lub głębokiego talerza i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia,
  • pozostałe dwie zielone galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, mają być chłodne ale nie tężejące
  • upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy.
  • stężałą galaretkę wyciągamy z lodówki i kroimy nożem na drobną kostkę.
  • dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy 3/4 przestudzonej galaretki. Miksujemy aż galaretka dobrze połączy się ze śmietaną. Nastęnie odlewamy 1/3 masy do innej miski.
  • do większej częsci masy wrzucamy posiekaną galaretkę. Dokładnie mieszamy i tak przygotowaną tężejącą masę wykładamy i rozprowadzamy równomiernie po biszkopcie. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i lekko dociskamy.
  • drugą połowę biszkoptu również możemy lekko nasączyć i następnie rozprowadzamy pozostałą masę śmietanową. Wstawaimy na chwilę do lodówki aż masa zacznie tężeć
  • na koniec gdy zauważymy że masa śmietanowa tężeje, wyciągamy ciasto z lodówki i przy pomocy łyżki rozprowadzamy po wierzchu ciasta pozostałą tężejącą galaretkę. Ciasto wstawaimy do lodówki na całą noc.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *